Salut
Societat Salut 05/02/2023

El desabastiment de medicaments a les farmàcies es cronifica

L'Agència Espanyola de Medicaments autoritza la venda de fàrmacs substitutius i permet partir certs comprimits per aconseguir dosis infantils

3 min
Farmàcia Laia Borras, Pg Maragall, Barcelona

BarcelonaJa fa uns mesos que cada matí, quan obre la farmàcia, Àlex Beltran té una feina “extra” a fer; una nova rutina. Entra a la rebotiga i comprova metòdicament a l’ordinador quins medicaments té i quins li falten. Al costat hi té una llista feta a mà, que actualitza sovint, amb els medicaments que utilitzen els seus clients i que ara són més difícils de trobar: en comprova l’estoc i contacta amb els seus proveïdors per saber quants envasos en pot aconseguir i quant de temps trigaran a arribar-li. “De vegades jo demano cinc caixes i només me’n poden vendre dues; ara va així, per la crisi de subministraments”, explica.

Com ell, la resta de farmacèutics també han notat que el desabastiment en alguns medicaments –que afecta tot Europa– s’està allargant massa en el temps. “Estem així des de la tardor passada”, corrobora Beltran. Fonts del ministeri de Sanitat confirmen que actualment hi ha 650 fàrmacs “amb problemes de subministrament”, però matisen que només representen l’1,9% dels pràcticament 33.000 tipus de medicaments que es venen a Espanya.

El problema és que falten medicaments de tots els grups, i alguns de força comuns, sobretot fàrmacs per al tractament de problemes respiratoris, que afecten el sistema cardiovascular i també el sistema nerviós. També és notòria la falta de xarops pediàtrics com els d’amoxicil·lina i alguns tractaments per combatre la diabetis.

La causa d’aquest desabastiment, segons explica la mateixa Agència Espanyola de Medicaments, que és qui té competència sobre la qüestió, és “multifactorial”. D’una banda, hi ha els problemes geopolítics que han provocat un encariment dels preus i la falta de matèries primeres. “Hi ha alguns laboratoris que estan tenint problemes per trobar, per exemple, paper per fer els envasos i els prospectes”, explica el cap del Servei de Control Farmacèutic i Productes Sanitaris de la Generalitat, Salvador Cassany. “A més, hi ha un pic de demanda perquè ara hi ha moltes infeccions infantils, d’infants que durant la pandèmia no es van immunitzar i s'estan infectant ara”, afegeix la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics, Núria Bosch.

També s’hi sumen altres problemes de fons o estructurals, com la inflació o la falta de capacitat de producció d’alguns laboratoris i també incidències puntuals a les mateixes fàbriques –avaries a les plantes– que alenteixen les entregues. “Sovint també depenem de laboratoris que fabriquen molt lluny, a l’altra punta del món, i reaccionar ràpidament, així, es fa més complicat”, argumenta Bosch.

No és la primera vegada que hi ha problemes en la distribució, però aquest cop sembla que s’estan cronificant. “A mi personalment em comença a preocupar perquè s’està allargant massa”, assegura la metge de família i presidenta del Fòrum Català d’Atenció Primària (FoCAP), Meritxell Sánchez-Amat. Tot i això, la doctora assegura que el debat encara no s’ha traslladat obertament al fòrum dels metges de primària. “La sensació a la consulta és que la manca de medicaments va a més, sobretot amb tractaments força bàsics”, continua, i assegura que cada setmana hi ha algun pacient que li demana un canvi de recepta “perquè no ho troben a cap farmàcia”. Des del Col·legi de Farmacèutics, Bosch també coincideix que la situació es podria allargar perquè les causes “són molt marcades”.

Missatge de tranquil·litat

Els farmacèutics i les autoritats sanitàries, però, s’esforcen a remarcar que la situació no és crítica “en cap cas”. “Nou de cada deu problemes d’aquest tipus es resolen a la mateixa farmàcia fent un canvi de medicament amb el mateix principi actiu”, resumeix Bosch. La Generalitat afegeix que els casos més extrems, que requereixen tornar al metge perquè canviï el tractament, són menys de l’1%. “En alguns casos els costa, però els farmacèutics acaben trobant el medicament. Actualment, podem afirmar que els pacients que necessiten tractament el poden tenir”, conclou Cassany.

Fins ara l’Agència Espanyola de Medicaments ha intentat pal·liar la situació amb canvis puntuals, com ara autoritzar els farmacèutics a vendre un altre producte amb el mateix principi actiu o fins i tot a partir algunes pastilles d’adults a la meitat per aconseguir la dosi que necessiten els nens. “Són procediments que els farmacèutics coneixem i dominem, però que els pacients no haurien de fer mai a casa sense consultar-ho perquè no totes les pastilles es poden tallar per la meitat”, adverteix Bosch.

El departament de Salut manté que la coordinació i la interlocució amb el ministeri i l’agència del medicament en aquesta qüestió és correcta i que tant les farmàcies com el mateix departament recullen i traslladen totes les incidències que detecten a Madrid perquè la informació sigui completament compartida. A Catalunya, a més, ja hi ha més de 1.100 farmàcies adherides al FarmaHelp, una aplicació que permet connectar els establiments de tot l’Estat i redirigir els clients per trobar els medicaments.

No trobo el medicament que busco: guia ràpida d'alternatives
  • Els problemes actuals de subministrament afecten ara mateix 650 medicaments a tot l’Estat. I tot i que les autoritats sanitàries asseguren que la situació “no és greu”, aquest desabastiment ha obligat l’Agència Espanyola de Medicaments, que és qui té competències en la matèria, a autoritzar pràctiques que no són les habituals al sistema de salut. Les farmàcies fan mans i mànigues, però els problemes de subministrament fan que, de vegades, aconseguir-los sigui impossible dins els terminis que necessita el pacient. Tot i això, el Col·legi de Farmacèutics assegura que 9 de cada 10 casos es poden solucionar a la mateixa farmàcia. Aquestes són les alternatives que ha autoritzat, de manera temporal, l’Agència Espanyola de Medicaments.

  • 1-. Buscar el medicament amb temps

    La primera opció és sempre ser previsors. Anar a la farmàcia amb temps, sobretot en el cas dels malalts crònics que poden preveure quan necessitaran una altra caixa del seu medicament, facilitarà la feina del farmacèutic per localitzar i demanar el tractament amb temps.

  • 2-. Buscar una altra presentació

    “Potser no queden xarops d’amoxicil·lina per als infants però sí que tenim amoxicil·lina en sobres, on l'única diferència és que s’ha de diluir abans de prendre”, explica la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics, Núria Bosch. En aquest cas l'única cosa que canvia és la presentació en la qual arriba el medicament a l’usuari. 

  • 3-. Canviar per un altre medicament amb el mateix principi actiu

    L’Agència Espanyola de Medicaments també va autoritzar els farmacèutics a canviar el producte que es demanava a la recepta, sempre que fos el mateix principi actiu. “Nosaltres som experts en formulació i sabem perfectament quins són els equivalents i quins no”, assegura Bosch. 

  • 4-. Partir pastilles per la meitat

    El novembre passat les autoritats sanitàries també van accedir a una mesura més contundent davant la falta d’antibiòtics per a nens i van autoritzar la venda de pastilles per a adults per partir-les per la meitat i obtenir així la dosi infantil. Aquest mètode, recorden, no s’hauria d’aplicar lliurement a casa sense assessorament mèdic perquè no tots els fàrmacs es poden partir per la meitat o aixafar per dissoldre. “Cada fàrmac té uns temps de dissolució i d’absorció concrets i si alterem el format del comprimit, podem alterar-ne també l’absorció”, assegura la metge de família Meritxell Sánchez-Amat.

  • 5-. Demanar un canvi de tractament

    Si no trobem el medicament que ens han receptat, no arriba a temps, o no hi ha cap altre substitut similar al mercat, aleshores el farmacèutic ens demanarà que tornem al nostre metge de capçalera per informar del problema i demanar un canvi de tractament. En la majoria de casos, els facultatius poden triar un altre medicament o combinació de fàrmacs que siguin més accessibles i que tinguin el mateix efecte terapèutic sobre el pacient.

Aquests són els medicaments que més costen de trobar actualment a Catalunya

Medicaments amb substitució

Efferalgan 1g

Rivotril 0,5 mg

Orfidal 1 mg

Depakine Crono 500 mg

Stilnox 10 mg

Medicaments sense substitució

Tardyferon 80 mg Fe

Spiriva 18 µg

Permixon 160 mg

Atrovent 20 µgmicrograms

Oftalmolosa Cusi

stats