Salut

Detectats dos casos d'hepatitis greu en nens a Catalunya

A Espanya hi ha tretze malalts i cinc menors més pendents de proves però amb símptomes probables

2 min
Un laboratori en una imatge d'arxiu

BarcelonaDos menors han estat diagnosticats amb hepatatis aguda greu d'origen desconegut a Catalunya i tres més estan a l'espera de proves amb símptomes compatibles a la malaltia, però amb casos encara no confirmats. La malaltia està desconcertant les autoritats sanitàries des que el Regne Unit va informar fa unes poques setmanes de l'aparició dels primers casos i ha fet que l'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Detecció de Malalties fessin una crida a nivell internacional per augmentar la vigilància epidemiològica.

El Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del ministeri de Sanitat ha informat que a Espanya s'han confirmat 13 casos des què va començar l'any, és a dir, abans que el Regne Unit detectés els seus malalts, i n'hi ha cinc menors més que estan a l'espera de més proves però amb un quadre de símptomes "probable" que coincideix amb els descrits pels metges britànics. Tots els nens evolucionen favorablement i només a una nena de tres anys de l'Aragó se li ha hagut de fer un trasplantament de fetge.

Amb les dades recollides actualment, no hi ha cap prova que els casos estiguin relacionats entre ells ni amb el centenar confirmats al Regne Unit i només en un dels menors s'ha detectat un positiu d'adenovirus, un tipus de virus que causen bàsicament malalties respiratòries com refredats o pneumònia que rarament es complica en una hepatitis. Segons el de Centre espanyol, s'estan estudiant si darrere dels casos pot estar l'increment destacat d'infeccions per adenoveirus que ja s'ha detectat al Regne Unit, o la implicació d'altres coronavirus o factors ambientals.

El primer cas detectat és el 30 de desembre de l'any passat en una adolescent de 15 anys a Catalunya i el més recent el d'un noi andalús, diagnosticat l'1 d'abril. Es tracta de dos casos que encara estan a l'espera de la confirmació. A més n'hi ha dos casos —un a Catalunya— que no s'ha informat de l'inici dels símptomes.

Pel que fa a Catalunya, els casos confirmats són una nena de quatre anys, que va presentar els primers símptomes el 3 de febrer i que ja ha estat donada d'alta, i un nen de cinc anys que va estar a la UCI.

En quant als casos pendent de proves, els primers símptomes es van detectar el 30 de desembre de l'any passat i l'últim el 30 de març i en tots tres els menors —una noia de 16 anys, una de 15 i un noi de 13— ja es troben a casa seva.

En aquest any s'han notificat casos d'hepatitis greus de causa desconeguda a menors dels Països Baixos (4), Dinamarca (3), Irlanda (3), França (2), Bèlgica (1) i Romania (1) i fora d'Europa a Irael (12 possibles casos) i l'estat nord-americà d'Alabama (9), .

stats