Salut

Un estudi amb investigadors catalans detecta una variant genètica que alenteix l'avenç de la infecció del VIH

El canvi s'ha observat en població d'ascendència africana

ARA
2 min
Immatge d'arxiu d'un laboratori fent recerca sobre el VIH

BarcelonaAvenç significatiu en la lluita contra el VIH. Un estudi internacional que compta amb la participació d'investigadors catalans de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l'Hospital Clínic Barcelona-Idibaps ha detectat una nova variant genètica que fa que l'avenç d'aquest virus sigui més lent. Aquesta descoberta, publicada a la revista Nature, arriba després de l'estudi genòmic a 3.879 persones que convivien amb el VIH però encara no havien iniciat un tractament antiretroviral. Ja s'havien fet estudis anteriors d'aquesta tipologia, però majoritàriament eren persones caucàsiques i no s'havia identificat aquesta variant. Ara, en canvi, totes tenen ancestres africans i sí que s'ha detectat la variant genètica.

El canvi descobert es troba pròxim al gen CHD1L, situat al cromosoma 1. La variant sembla que afectaria unes cèl·lules que tenen un rol clau en el sistema immunitari, tindria una càrrega viral més baixa i frenaria la progressió de la infecció. Tot apunta que aquest gen intervé en les etapes inicials del virus i centra el seu efecte en unes determinades cèl·lules del cos. Sigui com sigui, els investigadors encara han de determinar de quina manera aconsegueix limitar l'avenç del VIH, una informació que pot ser clau en un futur. De fet, els investigadors apunten que entendre quin és el rol d'aquest gen podria permetre donar-li un ús potencial com a diana terapèutica.

Una troballa "important"

Javier Martínez-Picado, investigador Icrea a IrsiCaixa i un dels autors de l'article, explica en declaracions a l'ACN que en estudis anteriors amb població caucàsica ja s'havia detectat una variació en el cromosoma 6, però que la del cromosoma 1, identificada en la població amb ancestres africans, és totalment nova. Aquesta mutació, apunta, determina que les persones que la tenen presentin uns nivells de càrrega viral més baixos que la resta de la població. "Això ha estat la troballa més important de l'estudi", resumeix.

L'estudi referent a la població caucàsica es va fer el 2007 i ja va obrir la porta a crear nous tractaments contra la sida. Ara, amb el nou descobriment, també és optimista. Per exemple, suggereix que si es té en compte que la mutació redueix el nivell d'infecció de virus a la sang potser es poden trobar fórmules de manipular el gen i poder dissenyar tractaments. "Poder oferir una informació mèdica i genètica acurada per a persones que poden conviure amb el VIH d'origen africà és un pas molt important", conclou l'investigador.

stats