La Fiscalia canvia d'opinió i avala ara el toc de queda i la limitació de reunions

El ministeri fiscal no s'oposa a les restriccions perquè el TSJC les va aprovar fa deu dies

ARA
2 min
La Rambla de Barcelona durant el toc de queda.

BarcelonaLa Fiscalia ha canviat d'opinió i ara sí que avala el toc de queda nocturn i la limitació de reunions a 10 persones. Quan el Govern va plantejar aquestes restriccions per primera vegada el passat 23 de desembre, el ministeri fiscal les va rebutjar perquè no les veia necessàries, però ara, amb la nova sol·licitud del Govern de prorrogar 14 dies més les mateixes mesures, la Fiscalia ha decidit no oposar-s'hi: segons l'informe que han remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la pròrroga del toc de queda entre la una i les sis i la limitació de reunions està "degudament justificada" per la "necessitat, idoneïtat i proporcionalitat del seu manteniment i prolongació".

L'argument és just al contrari del que va dir la Fiscalia fa dues setmanes, quan es va oposar a les restriccions que proposava el Govern perquè les veia "severes, extenses, molt restrictives, intenses i generalitzades". Malgrat aquella opinió, el Tribunal Superior de Justícia les va acabar avalant perquè els magistrats van considerar que eren restriccions "idònies i necessàries" per evitar una "superpropagació" del virus durant les festes de Nadal, atesa "l'actitud jovial, aglomeració de persones o dificultat de mantenir la distància social amb la mascareta". Precisament la Fiscalia s'agafa al fet que les restriccions van ser aprovades pel TSJC per no oposar-se a la pròrroga d'aquestes.

Segons el Govern, la pròrroga de 14 dies del toc de queda i la limitació de reunions a 10 persones no és una mesura "agradable ni desitjada", però és "necessària" per evitar "danys més grans" de la sisena onada, ha dit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha dit que imposar aquestes restriccions és "dolorós i condiciona el dia a dia de les persones", a més de tenir un impacte econòmic i emocional després de gairebé dos anys de pandèmia.

Toc de queda en 132 municipis

Si, com tot sembla indicar, el TSJC avala de nou les restriccions que proposa el Govern, hi haurà un total de 132 localitats afectades pel toc de queda (les que tenen més de 10.000 habitants i una incidència acumulada a 7 dies superior a 250 casos per cada 100.000 habitants), entre les quals hi ha Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i les grans ciutats metropolitanes. Aproximadament, el toc de queda seguirà afectant tres de cada quatre catalans.

A més, l'executiu també ha decidit prorrogar 14 dies més altres mesures que no requereixen aval judicial previ: oci nocturn tancat, 50% d'aforament en interiors de restaurants i bars i 70% en comerços, instal·lacions esportives, sales de concerts, teatres, cinemes, auditoris i circs amb carpa.

stats