Coronavirus

El Govern retira l'obligatorietat del certificat covid

Salut no descarta que continuï sent necessari a l'oci nocturn, que de moment segueix sense data de reobertura

ARA
2 min
Una cambrera validant el certificat covid en un restaurant al centre de Barcelona.

BarcelonaLa comissió delegada del covid ha decidit retirar l’obligatorietat del certificat covid per als locals i establiments establerts fins ara i, per tant, no en demanarà la pròrroga al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El Govern va rebre dimecres l'informe del comitè científic assessor, que hi fa consideracions a favor i en contra, i finalment ha pres aquesta decisió.  la variant òmicron "ha demostrat tenir escapament immunitari i disminuir així la prevenció de la infecció, en comparació amb la variant delta" i, per tant, "una part important de la població torna a ser susceptible d’infectar-se amb el virus, independentment del seu estat vacunal o d’haver passat la malaltia". Segons el Govern, això provoca que l’efectivitat de l’obligatorietat del certificat covid "disminueix com a mesura que afegeix una capa de seguretat", diu el mateix text. 

No obstant això, el departament de Salut no descarta recuperar el passaport covid per a la reobertura de l'oci nocturn a Catalunya, que continua sine die. La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel ha explicat aquest dijous a TV3 que la data i les condicions perquè aquest sector pugui aixecar la persiana encara "no estan fixades". Sí que ha recordat que el certificat es considera "una capa més de protecció" com la distància, la higiene de mans, la mascareta, la ventilació o les vacunes.

Estava previst que la comissió delegada es reunís aquest dijous a les 8 del matí per anunciar la decisió final, però la notícia es va acabar coneixent dimecres a la nit i, de fet, la mesura ja surt publicada aquest dijous al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), que també recull l'eliminació del gruix de restriccions. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deia aleshores que calia mirar-se bé l'informe tècnic, ja que hi havia disparitat d'opinions entre els experts que el formen. Per exemple, el doctor Albert Bosch, que és president de la Societat Espanyola de Virologia i membre del comitè científic assessor del Govern, s'inclinava per mantenir el certificat, tot i que en una entrevista a RAC1 va confiar que d'aquí un mes "estarem molt millor" i a la primavera espera que "estiguem bé". 

stats