Salut

Adeu a les guàrdies de 24 hores: Sanitat es compromet a rebaixar-les a 17

La ministra adverteix que cal fer canvis legislatius importants abans de posar fi als torns sanitaris extenuants

ARA
2 min
Manifestacio de metges a les portes del Parlament de Catalunya.

BarcelonaLes guàrdies de 24 hores en l'àmbit sanitari estan a punt de desaparèixer. La falta de descans, l'acumulació d'hores treballades i el cansament dels professionals incrementa la possibilitat de cometre errors i prendre decisions equivocades que poden tenir un gran impacte en algú que està rebent atenció mèdica. Ara, la ministra de Sanitat, Mónica García, s'ha compromès a limitar, a curt termini, aquests torns extenuants a un màxim de 17 hores i continuar reduint de forma progressiva les jornades de metges i infermeres per garantir el seu descans. Aquest canvi l'ha promogut la metge intensivista Tamara Contreras, que ha recollit fins a 110.000 signatures a través de la plataforma Chang.org al crit de "No podem més!". L'objectiu de la iniciativa és abolir aquests torns i trobar una fórmula que sigui menys perjudicial, tant per als professionals com per a la ciutadania.

García s'ha reunit aquest dimecres amb la metge per abordar la situació i, després de rebre la petició i les signatures, la ministra s'ha compromès a canviar l'estatut marc aquest mateix any per engegar una reestructuració del sistema sanitari que permeti fer aquesta rebaixa d'hores de guàrdia. Ara bé, ha advertit que són mesures complexes que requereixen el consens de les societats científiques, els sindicats i la resta d'actors implicats en l'àmbit sanitari perquè arribin a bon port. Segons ha indicat García, es trobaran "resistències" per fer els canvis legislatius i normatius necessaris per enderrocar un model amb cinquanta anys de vigència i ha demanat flexibilitat per impulsar aquest canvi estructural. "Que es faci a poc a poc i progressivament" començant per aquestes 17 hores, ha dit.

Sense canvis en la retribució

Els sous dels professionals sanitaris estan subjectes a les hores de guàrdia i als pagaments en funció dels objectius aconseguits. Veus crítiques amb aquests torns tan llargs els han arribat a titllar de mecanisme de xantatge perquè, sense ells, la retribució dels treballadors seria inferior i, per tant, els aboca a fer més hores per ingressar més a finals de mes. Davant d'una possible abolició de les guàrdies de 24 hores hi havia la incògnita de si els salaris de metges i infermeres es veurien afectats. En aquest sentit, la ministra ha sigut taxativa i ha assegurat que passar de 24 a 17 hores de guàrdia no suposarà cap disminució en la seva retribució.

"El que volem és que els professionals treballin bé, que cap pacient sigui el pacient a qui s'atén a l'hora 23 i que es disminueixi tot això que l'evidència científica diu, que els errors mèdics es produeixen pel cansament dels professionals", ha reblat la titular de Sanitat. García creu que aquesta decisió afavorirà la retenció de talent al sistema de salut i també ajudarà a evitar el burnout dels treballadors. De fet, la manca de professionals és un altre escull per eliminar les guàrdies. Com pot garantir l'atenció a la ciutadania i reduir les jornades laborals a la vegada si falten mans? L'estabilització dels treballadors interins és una possibilitat que García veu amb bons ulls i la troba "lògica" per solucionar aquest problema.

D'altra banda, Contreras s'ha mostrat satisfeta amb la reunió i amb el compromís adquirit per la ministra i ha previst que, de cara al 2025, s'acabi amb aquestes jornades. En aquest sentit, creu que la rebaixa a 17 hores és "un gran pas", així com que de mica en mica es vagin reduint més les hores de guàrdia.

stats