Coronavirus

L'oci nocturn demanarà dimarts al Govern reobrir el 15 de febrer

La Generalitat ha de debatre també la continuïtat del certificat covid per accedir a la restauració

G.G.G.
3 min
Porters validant el certificat covid a l'entrada d'una discoteca de Barcelona.

BarcelonaLes patronals de l'oci nocturn demanaran al Govern que autoritzi la reobertura dels locals el 15 de febrer en una reunió que previsiblement se celebrarà aquest dimarts. Segons ha explicat a Efe el secretari general de la patronal Fecalon, Fernando Martínez, en la trobada hi participaran representants de la federació empresarial Fecasarm, de les sales de concerts i de les sales de festes, així com de les conselleries de Salut, Interior i Empresa.

Els empresaris de l'oci nocturn defensen que sense toc de queda "no té cap sentit" que l'activitat nocturna estigui vetada sabent que "els joves no es queden a casa, hi ha botellons, s'organitzen festes privades o es viatja a altres comunitats, com Madrid, on els locals sí que estan oberts". Durant el cap de setmana, el primer sense toc de queda, s'han produït algunes aglomeracions i botellons en alguns punts de Barcelona, concretament a Gràcia i el Raval, però els Mossos i la Guàrdia Urbana conclouen que, en general, les nits han estat tranquil·les i sense incidències.

La data de reobertura que sol·licitarà l'oci nocturn no és casual: el sector vol reobrir els locals, a tot tardar, el 15 de febrer per tenir temps per preparar-se de cara al Mobile World Congress, que se celebrarà a partir del 28 de febrer. A més, a finals de febrer també hi haurà la celebració del Carnestoltes i la fi de l'època d'exàmens universitaris, dos plats forts per a l'oci nocturn. "En aquesta ocasió l'administració no pot tornar a improvisar", ha afirmat Martínez. L'empresari ha assegurat que cal que la resposta de l'administració es doni amb l'antelació perquè els establiments es puguin preparar rescatant els treballadors en ERTO, contractant artistes, fent programacions musicals i tramitant comandes als proveïdors.

"No estem d'acord que es trigui tant a reobrir quan sempre que es tanca es fa d'un dia per l'altre", afegeix Joaquim Boadas, de la Fecasarm, que defensa que Salut ja ha reconegut que es van adoptar "restriccions equivocades" i que no s'hauria d'haver tancat l'oci nocturn.

També aquesta setmana el Govern ha de debatre la continuïtat del certificat covid per accedir a bars i restaurants amb les conclusions de l'informe que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va demanar al comitè científic assessor del covid. Les autoritats sanitàries dubten que el QR funcioni com a capa extra de protecció a la transmissió, tal com es va plantejar ara fa un mes i mig, després de constatar que l'òmicron, tot i ser més lleu, és més contagiosa també entre els vacunats i causa reinfeccions.

La sisena onada, estancada

La sisena onada segueix desaccelerant-se però les xifres de contagi són encara massa elevades. Catalunya ha registrat 19.405 nous contagis de coronavirus en les últimes 24 hores (239.141 en l'última setmana) i la incidència acumulada de positius a set dies és de 3.066 casos per cada 100.000 habitants. El biofísic i investigador del Biocomsc Daniel López Codina ha assegurat en declaracions a TV3 que els contagis no baixaran durant almenys dues setmanes: "Després ja ho veurem. Potser veiem un descens, però serà un descens poc important". L'expert ha demanat prudència abans d'"abaixar la guàrdia" i "gripalitzar" la gestió del covid, una intenció apuntada per Argimon, que va plantejar que la notificació de casos i les quarantenes podrien desaparèixer partir de la primavera.

També el director general de l'Institut de Salut Global (ISGlobal), Antoni Plasència, se suma a la crida a la prudència. "No hauríem de parlar de gripalització sense assegurar les nostres capacitats de vigilància epidemiològica. És a dir, ser capaços d'anar seguint els casos per no tornar a tenir trompades assistencials", ha considerat Plasència. En general, els experts defensen que la relaxació de les mesures ha de ser progressiva malgrat que l'òmicron s'hagi demostrat més lleu, ja que la pandèmia "ha donat massa sorpreses".

De moment, les previsions de pressió desbocada de les autoritats per al mes de gener per la xifra inèdita de contagis que es registra no s'han complert. Les hospitalitzacions en planta han repuntat –han ingressat 67 malalts més– i ja hi ha 2.708 pacients, però a les unitats de cures intensives (UCI) s'alliberen alguns llits (hi ha 506 malalts crítics, tres menys que dissabte). "Els models ens indiquen que els pròxims 15 dies les UCI no creixeran malgrat la incidència alta i podrem mantenir el control. En planta seguiran creixent els ingressos, tot i que no de forma important", ha pronosticat López Codina. L'última setmana també s'han certificat 230 morts per covid –una trentena al dia de mitjana–, la majoria (196) entre majors de 70 anys. 

Per segon dia consecutiu, però, Salut no ha actualitzat les dades de vacunació a Catalunya al·legant "causes tècniques". A més, aquest diumenge, unes 1.100 persones s'han concentrat a Barcelona per protestar contra l'ús del certificat covid, segons xifres proporcionades per la Guàrdia Urbana. Els manifestants han exhibit pancartes reivindicatives on es podien llegir missatges com "No és una pandèmia, és una dictadura".

stats