Recerca
Societat Salut 24/05/2023

Investigadors catalans volen crear un gran banc de cèl·lules mare modificades per combatre el càncer

L'acord entre diversos centres té l'objectiu de produir cèl·lules antitumorals de manera més ràpida i eficaç i tenir-ne en reserva

2 min
Recreació digital de l'aspecte de les cèl·lules mare. CSIC

BarcelonaDiversos grups d'investigació i recerca catalans intentaran modificar genèticament cèl·lules mare de cordons umbilicals per produir cèl·lules immunitàries, és a dir, que siguin capaces de reconèixer i atacar les cèl·lules tumorals i també altres malalties. El CSIC, el Banc de Sang i Teixits (BST) de Catalunya i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han signat un acord per tirar endavant aquesta investigació, que convertiria les cèl·lules mare en les anomenades CAR- NK o natural killers.

L'objectiu és millorar els resultats de les teràpies actuals amb cèl·lules T (les teràpies CAR-T, per l'acrònim en anglès) que ja es fan servir per a alguns tipus de càncer. La diferència principal és que aquestes cèl·lules NK són més fàcils de produir a gran escala a partir de cèl·lules mare que les cèl·lules T i, de fet, l'acord el que busca és crear un gran banc amb bateria de gens antitumorals. D'aquesta manera, el sistema i els pacients que ho necessitin tindrien una gran reserva de cèl·lules que combaten el càncer disponibles per aplicar de forma immediata en tractaments d'immunoteràpia.

Per aconseguir-ho, el CSIC posarà a disposició del projecte dues de les seves tecnologies patentades al centre de Madrid que permeten, precisament, modificar genèticament les cèl·lules. “Creiem que el nostre desenvolupament permetrà produir cèl·lules del sistema immunitari dissenyades per atacar dianes terapèutiques específiques de manera molt més ràpida, eficaç i barata que les tecnologies que s'estan provant actualment", explica Daniel Bachiller, del centre CIB-CSIC de Madrid. "El nostre sistema –afegeix– es pot aplicar també a altres malalties, com ara les infeccions fúngiques o les causades per bacteris resistents a antibiòtics”.

El Banc de Sang i Teixits de Catalunya serà l'encarregat de proveir el projecte de cèl·lules mares extretes de la sang dels cordons umbilicals i produirà les noves NK, mentre que l'Idibell, adscrit a l'Institut Català d'Oncologia (ICO), aportarà els models per a la validació de les noves teràpies.

stats