Brussel·les dona llum verda a la vacuna de Novavax després de l'aval de l'EMA

L'Agència Europea de Medicaments considera que la vacuna és "segura", "eficaç" i "de qualitat"

Ara
2 min
Una representació de vials de la potencial vacuna de Novavax

BarcelonaLa Comissió Europea ha autoritzat aquest dilluns la vacuna contra el covid-19 de Novavax, poques hores després que l'Agència Europea de Medicaments li donés llum verda per a majors de 18 anys. "D'acord amb l'opinió positiva de l'EMA, la Comissió ha verificat tots els elements que donen suport a l'autorització comercial i ha consultat els estats membres abans de donar l'autorització comercial condicional", diu l'executiu comunitari en un comunicat. Hores abans, l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en anglès) havia donat el vistiplau a l'ús de la vacuna de Novavax.

La vacuna nord-americana és la cinquena recomanada a la Unió Europa després de concloure que és "segura", "eficaç" i "de qualitat". L'EMA apunta que l'eficàcia de Nuvaxovid (el nom comercial) arriba fins al 90%, si bé encara hi ha "dades limitades" sobre si protegeix al mateix nivell davant la variant òmicron. La pauta completa de Novavax són dues dosis separades per tres setmanes.

L'autorització de comercialització obliga la farmacèutica a investigar, estudiar i compartir dades emergents sobre la vacuna durant els pròxims anys. Els dos estudis proporcionats per la farmacèutica, amb 45.000 participants, demostren una eficàcia que voreja el 90%.

Al primer informe, fet a Mèxic i als Estats Units, al voltant de dos terços dels participants van rebre Novavax i es va concloure que reduïa en un 90,4% el nombre de casos simptomàtics de covid a partir del setè dia des que van rebre la segona dosi: només 14 persones de 17.312 van infectar-se davant dels 63 de 8.140 que van rebre placebo. Al segon estudi, realitzat al Regne Unit, la meitat dels participants van rebre la vacuna i es van observar dades d'eficàcia similars (89,7%): 10 de 7.020 vacunats amb Novavax es van infectar, així com 96 dels 7.019 que van rebre placebo.

Incògnita sobre l'òmicron

Quan es van fer els estudis de la vacuna, però, les variants que circulaven eren l'original i l'alfa, per la qual cosa l'EMA subratlla que “hi ha dades limitades sobre l'eficàcia de Nuvaxovid davant d'altres variants, inclosa l'òmicron”.

La vacuna fa servir una tecnologia de nanopartícules de proteïna recombinant que es troba a la superfície del virus (la proteïna de l'espiga o espícula) i un adjuvant, una substància que ajuda a reforçar les respostes immunitàries. Els antígens de la proteïna purificada a la vacuna no es poden replicar ni causen el covid-19.

Segons l'EMA, els efectes secundaris observats amb aquesta vacuna van ser "generalment lleus o moderats" que desapareixen "en un parell de dies" després de la vacunació. Els més comuns són similars als d'altres vacunes, que són sensibilitat o dolor al lloc de la injecció, cansament, dolor muscular, mal de cap, sensació general de malestar, dolor articular i nàusees o vòmits.

stats