Ciència

Els Mossos ja investiguen la mort d'un científic a Barcelona i l'aparició d'unes mostres de la malaltia que estudiava

L’investigador patia símptomes compatibles amb la malaltia que estava investigant

2 min
Una investigadora treballa al laboratori.

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra ja estan investigant la mort fa un any d'un científic que investigava una malaltia letal i si això té relació amb unes mostres de la mateixa malaltia que van aparèixer el 2020 en un laboratori de la Universitat de Barcelona (UB). Fa tres mesos, la UB, titular del laboratori, ja va obrir una investigació interna a la qual s'hi van sumar l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER), institucions vinculades al científic finat. Ara, però, aquests fets també els investiga la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, segons ha avançat El País i han confirmat fonts policials a l'ARA. L'objectiu és esclarir si hi ha algun tipus d'imprudència o delicte.

Ara per ara, segons fonts policials, la investigació es troba en un punt inicial. De fet, encara no s'ha decidit com es farà formalment. En els darrers dies els Mossos d'Esquadra han intercanviat correus i trucades amb la Fiscalia per aquest tema. Principalment, amb aquests contactes la policia ha demanat al ministeri públic si hi havia alguna denúncia presentada per aquests fets, que no és el cas, o si ho investigava un altre cos policial, que tampoc és el cas. En les hores vinents es decidirà si la investigació la comencen d'ofici els Mossos o la Fiscalia els hi envia un requeriment perquè la posin en marxa. Això no vol dir que els Mossos no hagin fet cap indagació fins ara. Fonts policials apunten que s'ha fet un "tempteig" de l'incident. És a dir, ja han parlat amb les institucions implicades per conèixer el context de l'aparició de les mostres i també han analitzat documentació disponible sobre la mort del científic.

L’investigador patia símptomes compatibles amb la malaltia que estava investigant: la malaltia de Creutzfeldt-Jakob, que és letal i no té tractament, i fa un any va morir. Tot i això, les institucions vinculades al centre ja estaven informades de la seva situació i de la possible relació amb l'aparició d'unes mostres de les quals ningú sabia com havien arribat allà. “A finals del 2020 ens comuniquen una sospita de malaltia d’un investigador i la seva possible associació a unes mostres no registrades i potencialment sospitoses de ser infectives. Però nosaltres mai havíem tingut constància de cap accident laboral en aquest context”, explicava a l’ARA el director de l’Idibell, Gabriel Capellà. 

Les mostres van aparèixer a finals del 2020 en un congelador a 80 graus sota zero al laboratori 4141, l'espai on solia treballar el científic infectat. La majoria eren de persones amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob i altres demències neurodegeneratives, però també n’hi havia d’animals. Ningú no sabia com havien arribat allà perquè no hi havia cap registre d’entrada, cosa que trenca totes les regles i controls de transport i tractament de mostres per fer recerca. Davant la troballa de les mostres i el risc que fossin infeccioses, la universitat va decretar el tancament immediat i la descontaminació del laboratori.

stats