Premi a la "bondat" que va salvar vides als hospitals

Quatre sanitàries recullen el Premi Internacional Catalunya amb un any de retard

3 min
Les premiades amb el 32è Premi Internacional Catalunya han recollit el premi aquest vespre al Palau de la Generalitat

Barcelona“Per haver lluitat contra el virus cara a cara, cos a cos, des de la trinxera, des d’hospitals col·lapsats i des del laboratori”. Aquest és el motiu, segons ha explicat el vicepresident Jordi Puigneró, pel qual la Generalitat va decidir atorgar el Premi Internacional Catalunya 2020 a les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, a la infermera Tijana Postic i a la investigadora Özlem Türeci. Aquest vespre –amb un any de retard, precisament per la situació de pandèmia– aquestes sanitàries han pogut recollir el premi al Palau de la Generalitat.

Un guardó repartit i carregat de significats: des de la infermeria a la recerca, passant per la medicina i representat en dones emigrades. D’aquesta manera, el jurat i el Govern han volgut fer extensiu el premi “a tot el sector sanitari” i han destacat el paper de les dones emigrades al sistema. “S’han acabat els aplaudiments al vespre, però la feina d’aquestes quatre dones contra el virus, així com la de totes les treballadores essencials, continua”, ha valorat la presidenta del jurat, la lingüista Mary Ann Newman. "L'OCDE assenyala que el 70% de les persones que treballen en el món sanitari són dones, i a Europa moltes són dones que provenen de països extracomunitaris”, ha insistit Newman.

Les premiades han coincidit en expressar la seva gratitud i també han fet extensiu el premi als seus equips. El Mazloum ha recollit el premi en nom de la seva mare, Samar Sinjab, que va emigrar a Venècia des de Síria i va morir tractant pacients amb covid-19. Ella ara continua la seva tasca i ha destacat la “humanitat” que necessita la professió. La doctora Anxhela Gradeci, refugiada albanesa que ha afrontat el coronavirus des d'una sala respiratòria de l'Hospital Whittington de Londres, també ha centrat el seu discurs en la “bondat” de la professió i l’atenció a les cures. “Ningú estava preparat pel que va passar”, ha començat dient, i ha relatat “les innumerables mostres de bondat” que va veure aquells dies i que van marcar la diferència als hospitals, a principis de març del 2020. “Infermeres de genolls subjectant tauletes perquè els pacients poguessin parlar amb els seus familiars, posant fotos a les UCI o ajuntant llits perquè un matrimoni pogués passar la malaltia junts”, ha recordat. “Els actes de bondat poden canviar vides”, ha conclòs.

Al seu torn, la infermera Tijana Postic, que va atendre els malalts com a cap d’infermeria a l’Hospital d’Igualada, ha reivindicat la seva condició d’emigrant: “Jo només soc una emigrada més, que acaba aportant a la societat que l’ha acollit”, ha dit. La investigadora Özlem Türeci, que ha contribuït a descobrir el vaccí de Pfizer, que ara salva milions de persones, admetia la incredulitat que li suposa tot plegat: “En la nostra professió, en la recerca, normalment els resultats i els reconeixements triguen dècades a fer-se visibles, i en aquest cas en menys de 700 dies ja hi ha milions de persones vacunades a tot el món”, ha argumentat. “Moltes gràcies per considerar-me digna d’un premi tan prestigiós”, ha conclòs.

Tres de les quatre guardonades han entrat via telemàtica. És el mateix sistema que ha hagut de fer servir el president Pere Aragonès, que ha estat contacte recent d’un cas positiu per covid. També havia gravat un missatge l’investigador i doctor Joan Massagué –guanyador del Premi Internacional Catalunya 2016–, que ha destacat la visió “profundament ètica” i “humana” de les premiades.

stats