Societat 13/07/2021

Quatre sanitàries guanyen el Premi Internacional Catalunya pel combat contra el covid

La presidenta delegada del guardó reivindica el paper de les dones migrants durant la pandèmia

ARA
3 min
XXXII PREMI INTERNACIONAL CATALUNYA Dania El Mazloum Anxhela Gradeci Tijana Postic Özlem Türeci

BarcelonaLes doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, la infermera Tijana Postic i la investigadora Özlem Türeci rebran el Premi Internacional Catalunya 2020, que atorga la Generalitat, en reconeixement del seu paper en la lluita contra la pandèmia del covid-19. Ho ha anunciat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Ha destacat que el guardó del 2020 –que no s'havia atorgat fins ara a causa de l'emergència sanitària– pretén "honorar una plataforma de candidates" que representen "diferents facetes" de la lluita contra el coronavirus.

També s'ha expressat en aquesta línia la presidenta delegada del Premi Internacional Catalunya, la lingüista i traductora Mary Ann Newman, que ha volgut posar de manifest en una entrevista amb l'ACN la voluntat del guardó d'ampliar horitzons i d'anar més enllà del Primer Món. Newman ha dit que "acollir persones d'altres països, de països extraeuropeus, a Europa ha estat fonamental per a la sanitat", motiu pel qual s'ha volgut reconèixer el paper vital del col·lectiu de dones migrants durant la pandèmia de covid.

"L'OCDE ens diu que el 70% de les persones que treballen en el món sanitari són dones, i en un percentatge molt alt són dones migrants", ha afegit la lingüista, que ha valorat que la seva contribució des de la primera línia del covid-19 era una "fita molt important" a tenir en compte. A més, segons Newman, a diferència d'altres ocasions, en els premis del 2020 ha sigut el jurat qui ha proposat el nom de les guardonades, totes dones que encarnen "l'excel·lència" amb un "fort contingut ètic" i una determinada "visió del món".

En primera línia durant la pandèmia

De la infermeria a la recerca, passant per la medicina, les quatre dones han estat en primera línia durant la pandèmia, però provenen d'orígens molt diversos. La doctora Dania El Mazloum continua la tasca de la seva mare, Samar Sinjab, que va emigrar a Venècia des de Síria i va morir tractant pacients amb covid-19, mentre que la doctora Anxhela Gradeci és una refugiada albanesa que ha afrontat el coronavirus des d'una sala respiratòria de l'Hospital Whittington de Londres.

Per la seva banda, la doctora i investigadora alemanya d'origen turc Özlem Türeci va desenvolupar i distribuir la vacuna basada en l'ARNm que ha transformat el panorama de tractament del covid-19. I la infermera en cap Tijana Postic, arribada a Catalunya de Bòsnia fa vint-i-cinc anys, va organitzar la resposta del servei d'infermeria a Igualada, el primer focus de coronavirus a Catalunya.

Per a Postic, el premi és un reconeixement "no només a la gestió de la covid", sinó a moltes "Tijanes que han passat per situacions semblants i han aconseguit superar-ho". Als deu anys, Postic va fugir del conflicte dels Balcans amb la seva mare i el seu germà d'un any, deixant enrere el seu pare, que va morir en el conflicte, ja que només podien sortir mares amb fills petits. Amb l'ajuda de la Creu Roja, la família es va instal·lar a Igualada, on la seva mare, també infermera, va trobar feina.

"M'agradaria que altres persones que es trobin en la mateixa situació en què em vaig trobar jo vegin que és possible, que tinguin esperança i no perdin les ganes de lluita", diu Postic en declaracions a l'ARA. Des del 2016, dirigeix el servei d'infermeria del Consorci Sanitari de l'Anoia, on es van detectar els primers casos de coronavirus a Catalunya.

Segons Newman, totes han rebut la distinció "amb contenció" però "molt commogudes", i algunes l'han acceptat en nom del col·lectiu que representen. Totes quatre seran presents a la cerimònia de lliurament, que s'està estudiant que sigui el gener del 2022 perquè coincideixi amb la dels guardonats del 2021, que probablement es decidiran a la tardor. El Premi Internacional Catalunya, que per a Newman té "un fort contingut ètic", es va crear el 1989 per "oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes" i situar Catalunya "a l'escena dels grans guardons internacionals". Fins ara ha reconegut la trajectòria de personatges il·lustres com l'expresident nord-americà Jimmy Carter, l'escriptor japonès Haruki Murakami i la primatòloga britànica Jane Goodall.

stats