Pandèmia

El nombre de pacients a l’UCI per covid es duplica des del pont de desembre

El Govern prioritza les terceres dosis per frenar els estralls de l’òmicron, quan es compleix un any de la primera vacunació

3 min
Una infermera treballant en una àerea covid de l'Hospital de Sant Pau, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl 15 de novembre, quan encara no se sentia a parlar pràcticament de la variant òmicron –el primer cas a Catalunya es confirmava el 2 de desembre i el d’Espanya el 29 de novembre—, als hospitals catalans hi havia 96 pacients amb covid a les UCI. El dia de Nadal el nombre s’havia multiplicat per quatre, fins a arribar als 381. I des del pont de desembre (el dia 7 hi havia 189 ingressats), el nombre de pacients crítics a l’UCI s’ha doblat. De fet, la xifra supera la del 25 de desembre de l’any passat, quan hi havia 333 pacients crítics. Els efectes de les festes sobre els contagis i les hospitalitzacions són una de les preocupacions de les autoritats sanitàries.

Tot i així, els registres d’aquest Nadal estan lluny del pic de la quarta onada de l’hivern de l’any passat, registrat a principis de febrer, amb 729 ingressats a l’UCI. Un llindar que les autoritats sanitàries esperen evitar amb les noves restriccions i la vacunació, el factor diferencial de l’any passat. El 27 de desembre del 2020 Josefa Pérez rebia la primera vacuna contra el coronavirus a la residència de la Feixa Llarga. Un moment que les autoritats van definir d’"històric" després de nou mesos de pandèmia i que ara ja s’ha convertit en rutinari, gràcies a l’esforç de milers de professionals implicats en la vacunació. Un any després a Catalunya s’han administrat més de 13.400.000 dosis, segons l’últim recompte de Salut.

Josefa Pérez, la primera persona que va rebre la vacuna contra el coronavirus el 27 de desembre del 2020

El bon balanç del primer any de la campanya de vacunació contrasta amb la preocupació per l’auge de la variant òmicron i els efectes que poden tenir les festes de Nadal en l’augment de contagis. Segons les últimes dades de Salut, des del començament de la pandèmia s’han notificat més d’1.200.000 positius. Entre el 16 i el 22 de desembre –l’última setmana amb dades disponibles– s’han registrat 60.022 contagis confirmats amb PCR o TAR, gairebé el doble que la setmana anterior. Malgrat que el nombre de proves ha sigut molt menor per la festivitat de Nadal, en les últimes hores se n’han detectat 8.500 més (el 24 de desembre van ser més de 12.000).

Més enllà de les UCI, el nombre de pacients hospitalitzats per covid també continua a l’alça. En total hi ha 1.389 persones hospitalitzades pel virus. Fa dues setmanes eren 912. La xifra d’hospitalitzacions també és lleugerament superior a la de fa un any, si bé la gran diferència amb els anteriors Nadals està en la mortalitat. La setmana de Nadal de l’any passat –encara sense haver començat la campanya de vacunació contra el covid– van morir 310 persones pel virus. Aquesta setmana n'han sigut 135. Des de l’inici de la pandèmia han mort 24.453 persones.

Caldrà veure si les restriccions imposades pel Govern amb el vistiplau de la justícia, que inclouen el toc de queda nocturn i la limitació de reunions a un màxim de 10 persones, serveixen per començar a frenar la sisena onada. Aquest dilluns està previst que el sector de l’oci nocturn presenti un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el tancament de les discoteques, a qui la Generalitat va obligar de nou dijous passat a abaixar les persianes.

Vacunant per Nadal

L'última setmana el Govern ha concentrat els esforços en les terceres dosis de les persones vacunades amb AstraZeneca, que és l’injectable més vulnerable a la variant òmicron, si no s’administra un reforç. “La prioritat absoluta és la vacunació”, repetia aquesta setmana la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. Per intentar frenar els estralls de la nova variant i la pressió hospitalària que se’n deriva, la Generalitat ha multiplicat els esforços en l’administració de les terceres dosis. S’ha vacunat durant Nadal i Sant Esteve i aquesta setmana els esforços es concentraran en les persones de més de 50 anys, que des de dimarts passat ja poden rebre la tercera punxada.  

De moment, un 62% dels vacunats amb AstraZeneca més grans de 65 anys porten ja la dosi de reforç, igual que un 55% dels que tenen entre 60 i 64 anys. Segons Salut, més de 280.000 persones d’entre 50 i 59 anys han demanat cita des de dimarts per injectar-se la tercera dosi i un 6,8% ja la porten. Amb la perspectiva d’obrir aviat la vacunació per a la franja dels majors de 40 anys, Salut ha preparat un acte aquest dilluns al matí per commemorar el primer any de vacunació i reconèixer la feina dels professionals implicats en les campanyes a la Fira de Barcelona, el punt més gran de Catalunya.

stats