Coronavirus

Oriol Mitjà es contagia de covid i avisa de l'inici de la setena onada

La UE afirma que les vacunes i les variants més lleus permeten iniciar una "nova fase" de la pandèmia

Ara
2 min
Entrevista d'Antoni Bassas a Oriol Mitjà

BarcelonaL'infectòleg Oriol Mitjà, una de les principals veus científiques a Catalunya durant la pandèmia, ha anunciat que s'ha contagiat de coronavirus. "Portava la [mascareta] FFP2, però el covid està desbocat i em va trobar signant llibres per Sant Jordi", ha explicat en una piulada. L'expert en malalties infeccioses ha avisat que la incidència del virus està incrementant i que ara és "el principi de la setena onada", amb un augment també de les hospitalitzacions i morts. "La població ha anat perdent immunitat i a més han arribat variants més transmissibles com la BA.2 o la XE", ha advertit en el mateix missatge, acompanyat d'una fotografia seva amb un test d'antígens positiu.

Segons Mitjà, que no ha amagat en cap moment la seva disconformitat amb la retirada de totes les mesures de contenció de la transmissió i de la nova estratègia que se segueix per recuperar la normalitat, el departament de Salut "ha de reintroduir les proves, els aïllaments, les mascaretes i la ventilació". "Anem a cegues", ha insistit l'infectòleg, que tenia previst tornar a Papua Nova Guinea després de Sant Jordi. Mitjà també ha assegurat que el sistema sentinella que ha posat en marxa el departament de Salut resulta "insuficient" per fer estimacions sobre la incidència, ja que només se seqüencien unes 400 mostres setmanals.

En aquest sentit, Mitjà ha tornat a denunciar que des de l'1 d'abril "un positiu pot anar a la feina i fins i tot a l'hospital, on contagiarà persones vulnerables", i que des del 20 d'abril s'ha perdut la protecció de la mascareta, que no només evitava el contagi individual sinó que "també reduïa la incidència poblacional". A més, continua, entre el 15 i el 25 d'abril la gent ha tingut "més interaccions per vacances, festivitats, gimnasos, cinemes o discoteques" i, amb l'augment de la incidència, "els vulnerables estan més exposats a les infeccions i poden acabar tenint complicacions".

Mitjà ha volgut fer seves les paraules del secretari general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que aquest dimecres ha subratllat que el covid "no desapareixerà només perquè els països deixin de buscar-lo". "Encara està estenent-se, encara està canviant i encara està matant. Quan es tracta d'un virus mortal, ignorar-lo no ens farà més feliços", ha continuat el dirigent.

"Una nova fase" a la UE

En canvi, i precisament aquest dimecres, la Comissió Europea ha assegurat que l'alta taxa de vacunació i la menor gravetat de les variants de covid que circulen permeten iniciar una "nova fase" de la pandèmia a la Unió Europea, segons informa Júlia Manresa. Brussel·les, però, sí que demana als estats membres accelerar els plans abans de la tardor i no abaixar la guàrdia davant possibles nous brots i variants, així com recomana continuar vacunant els grups més vulnerables.

"Els últims dos anys ens han mostrat que els mesos d'estiu probablement veurem unes taxes d'incidència més baixes. La pressió de la pandèmia, per tant, caurà probablement en els pròxims mesos. Això crea una finestra d'oportunitat per preparar-nos per a possibles futurs brots pandèmics", afirma la Comissió.

stats