Coronavirus

Argimon preveu que les quarantenes a l'escola s'acabin a partir del 21 de febrer

Les mascaretes a l'aula es podrien treure a primer i segon de primària abans que s'acabi el segon trimestre

3 min
Un grup d'infants entrant a l'escola Catalònia el primer dia de curs.

BarcelonaLes mesures anticovid a les escoles tenen els dies comptats. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, preveu que a partir de la setmana del 21 de febrer decaiguin les quarantenes dels alumnes que són contactes de cinc positius a l'aula però no tenen símptomes, una demanda de famílies i pediatres que s'ha intensificat les últimes setmanes per la millora dels indicadors epidemiològics. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja havia avançat la voluntat de la Generalitat de suprimir els aïllaments preventius a les escoles abans que s’acabi el mes de febrer, amb el vistiplau o no del govern espanyol. Ara bé, fonts de l'executiu asseguren a l'ARA que, si bé és una possibilitat, la intenció no és fer moviments unilaterals, sinó que el canvi s'acabi de perfilar la setmana que ve tant en el marc de la comissió delegada del covid-19, amb la conselleria d'Educació, com en la comissió tècnica del Consell Interterritorial de Salut, on el ministeri de Sanitat i la resta de comunitats acorden i harmonitzen les mesures de control epidemiològic. "No tindria sentit anar per lliure", apunten des de Salut.

De fet, Argimon ha dit en una entrevista a TV3 que la desaparició d'una mesura tan impopular com les quarantenes escolars "segurament" serà un dels punts prioritaris en la trobada setmanal amb Sanitat. El responsable de Salut ha dit que és probable que hi hagi consens perquè és "el més raonable" i perquè els mateixos informes tècnics estatals anirien en aquesta línia. Fonts del ministeri expliquen a l'ARA que les comunitats poden presentar propostes a les comissions de Salut Pública i no es descarta que la supressió dels aïllaments es pugui abordar en la propera comissió, que encara no està convocada. "Fins ara totes les decisions que s'han pres s'han acordat i subscrit per totes les comunitats i hem anat a l'una", es limiten a dir les mateixes fonts, preguntades per la possibilitat que la Generalitat pugui eliminar unilateralment les mesures previstes en el protocol escolar.

El següent canvi que ja es planteja Catalunya és l'ús de les mascaretes en espais interiors. Argimon també ha anticipat en la mateixa entrevista a TV3 que la intenció de les autoritats és que, abans que s’acabi el segon trimestre, a l’abril, els infants puguin començar a prescindir de la mascareta a les aules. "Serà el primer lloc on es trauran", ha dit. La retirada de l'obligatorietat començarà pels més petits, als cursos de primer i segon de primària, segons ha concretat el conseller. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha matisat que, en el cas dels adults, cal deixar passar l'hivern –l'època que més afavoreix els contagis– abans d'implementar canvis en l'ús de la mascareta.

Salut assegura que la pandèmia ha entrat en una nova fase que cal afrontar de manera diferent i aquesta mateixa setmana ja s'han fet passes per suavitzar altres mesures anticovid a les escoles catalanes, que fa mesos que aixequen polseguera entre famílies i pediatres. Per exemple, la suspensió dels tests a contactes de positius asimptomàtics a les escoles en centres d'atenció primària (CAP) i farmàcies –que només es feia Catalunya–, o la retirada de la mascareta als patis i a les activitats exteriors dels centres educatius, en la mateixa línia de la normativa estatal que ja no fa obligatòria la mascareta al carrer.

Demanda de famílies i pediatres

La demanda per flexibilitzar les restriccions que només afecten els infants i adolescents –es regeixen per un protocol diferenciat del comunitari perquè així es va decidir al Consell Interterritorial de Salut després del confinament domiciliari del març de 2020– ve de lluny. Pares i mares reclamen deixar de fer els aïllaments a les escoles des que el protocol comunitari va deixar de preveure-ho per a la resta de la població i argumenten que provocaven problemes de conciliació i eren un "greuge" comparatiu respecte als adults.

Però també els pediatres han alçat la veu coincidint amb la millora lenta dels indicadors epidemiològics. La Societat Catalana de Pediatria assegura que és insostenible mantenir més temps els protocols ad hoc dels centres educatius perquè van ser aprovats el setembre del 2020 i pràcticament no s'han adaptat a la realitat epidemiològica. A més, diu, tenen "efectes negatius en àrees fonamentals dels menors, com l'aprenentatge, la socialització o la salut mental i emocional".

stats