Sanitat i les comunitats autònomes debatran l'escurçament de les quarantenes

Els Estats Units les redueixen a cinc dies per als asimptomàtics i Itàlia ho també debatrà

4 min
Una persona es fa un test de covid a Washington.

BarcelonaEl debat sobre si cal reduir la quarantena de deu dies que ha de fer una persona contagiada per covid-19 es posarà damunt la taula aquest dimecres al Consell Interterritorial de Salut, que reuneix el ministeri de Sanitat i les conselleries de Salut de les comunitats autònomes. Alguns territoris, com Madrid, Andalusia i Cantàbria, ja s'han mostrat partidàries d'obrir aquest meló per fer més curtes les quarantenes mentre la nova onada de covid-19 creix desenfrenada. La proposta arriba després que les autoritats sanitàries dels Estats Units ja hagin decidit rebaixar a la meitat el temps recomanat d'aïllament per a persones contagiades però que no tinguin símptomes.

A Andalusia, el conseller de Salut, Jesús Aguirre, ha dit aquest dimarts que proposen escurçar-les per als contactes estrets de positius que no tinguin cap símptoma, una iniciativa que també ha posat damunt la taula el viceconseller madrileny d'Assistència Sanitària i Salut Pública, Antonio Zapatero. Aguirre ha defensat el canvi pel fet que la variant òmicron provoca més contagiats, però amb menys incidència clínica, per la qual cosa considera que aquesta sisena onada s'ha d'abordar "de manera diferent".

El que està analitzant la conselleria de Salut andalusa és si és necessari, per exemple, que un contacte estret sense símptomes guardi una quarantena de deu dies, si a tots els contactes se'ls ha de fer una PCR o un test d'antígens o si la traçabilitat dels casos s'hauria de quedar només en els no vacunats o que tinguin símptomes. "Si jo tingués el vot, diria que soc partidari de reduir-les a cinc dies", ha dit el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, a La Sexta. Per la seva banda, el viceconseller madrileny ha posat d'exemple el model que ja ha plantejat els Estats Units: reduir de deu a cinc dies l'aïllament dels pacients asimptomàtics.

El precedent dels EUA

Les autoritats sanitàries dels Estats Units han pres la decisió d'obligar només a cinc dies de confinament els contagiats amb covid que no tinguin símptomes. Aquest dilluns al vespre, el Centre de Control de Malalties (CDC en les sigles en anglès) van confirmar el canvi, que havien suggerit prèviament tant el president del país, Joe Biden, com el principal epidemiòleg del govern, Antoni Fauci.

Malgrat que inicialment l'executiu de Biden era reticent a canviar aquestes directrius, el canvi es justifica pel fet que la variant òmicron del coronavirus és més contagiosa que altres mutacions però també menys greu. Les autoritats sanitàries estatunidenques han argumentat que la majoria de contagis es produeixen en el període que va dels dos dies anteriors al desenvolupament dels símptomes als dos o tres dies posteriors. "Així doncs, les persones que tinguin un resultat positiu hauran d'aïllar-se durant cinc dies i, si són asimptomàtics, podran deixar la quarantena", assenyala el CDC en un comunicat, en què afegeix que hauran de dur mascareta durant cinc dies més per minimitzar el risc d'encomanar la malaltia.

Aquesta directriu s'aplica també a les persones no vacunades o que fa més de mig any que van rebre la segona dosi. En canvi, qui hagi rebut la dosi de reforç no haurà de fer quarantena (sempre que no tinguin símptomes), tot i que sí que hauran de dur mascareta durant deu dies després d'haver estat exposats al virus, i se'ls recomana que es facin un test al cap de cinc dies.

Manca de personal

L'alta transmissibilitat de la variant òmicron, que és la dominant als EUA, ha provocat problemes en alguns sectors degut a la manca de personal, com és el cas de les aerolínies, i ara amenaça altres àrees com la sanitat, els restaurants i el comerç minorista.

Aquest dilluns hi va haver 3.259 vols cancel·lats a tot el món, dels quals gairebé la meitat tenien com a origen o destí els Estats Units, segons el portal FlightAware. Aquest dimarts, fins a les 14 h, s'han quedat a terra més de 2.300 vols programats, una tercera part als EUA. Les grans línies aèries estatunidenques, com Delta, United i American, havien demanat reduir els temps d'aïllament per als casos de contagis asimptomàtics i els contactes de positius.

El CDC ha subratllat que el canvi està avalat per "demostracions científiques", tot i que el seu director, Rochelle Walensky, ha admès que la variant òmicron s'està estenent molt ràpidament i que "té el potencial d'afectar tots els àmbits" de la societat. "Aquestes actualitzacions garanteixen que la gent pugui continuar amb la seva vida diària de manera segura", afegeix al comunicat.

Els sindicats estatunidencs han alertat que les empreses poden utilitzar aquestes directrius com a pretext per pressionar els treballadors a tornar a la feina encara que tinguin símptomes, cosa que s'afegeix a la mateixa pressió derivada del fet de no tenir baixa remunerada per malaltia. "No podem permetre que la fatiga pandèmica condueixi a decisions que allarguin la durada de la pandèmia o que posin polítiques sota responsabilitat dels treballadors", ha dit Sara Nelson, presidenta d'un sindicat d'assistents de vol, al New York Times.

La decisió de les autoritats sanitàries s'ha produït en un moment en què els Estats Units han superat els nivells d'infecció que es van registrar a l'estiu amb la variant delta, amb xifres com les de l'hivern passat quan la població encara no estava vacunada, amb uns 200.000 casos diaris durant la setmana passada. Ara mateix, el 62% dels ciutadans dels Estats Units estan vacunats amb la pauta completa.

Itàlia ho estudia

El govern italià també té sobre la taula la possibilitat de reduir la quarantena dels vacunats amb la tercera dosi per por que la ràpida difusió de la variant òmicron paralitzi algunes activitats. El Comitè Tècnic Científic, que fa seguiment de la pandèmia a Itàlia, es reunirà aquest dimecres per estudiar la proposta. La idea seria reduir l'aïllament a partir del gener per a qui hagi rebut la dosi de reforç, i passar de l'actual quarantena d'entre set i deu dies -depèn del nivell de vacunació- a entre tres i cinc. En total, es calcula que entre dos i tres milions de persones estan en aïllament a Itàlia.

stats