Biden impulsa les vacunes i els tests per evitar tancaments

El govern nord-americà enviarà personal sanitari militar a reforçar els hospitals

3 min
El president dels Estats Units, Joe Biden.

El missatge de Joe Biden ha estat clar i inequívoc per a tothom qui el volgués escoltar: vacuneu-vos. El president dels Estats Units ha fet una roda de premsa aquest dimarts per anunciar noves mesures per fer front a l'augment disparat de contagis, i se centren sobretot en incrementar considerablement els punts de vacunació i de tests, i en el reforçament de personal i equipament als hospitals.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden s'ha volgut mostrar empàtic i comprensiu davant la fatiga dels ciutadans, i ha intentat respondre algunes preguntes, la resposta de les quals ha sigut, en gairebé tots els casos: vacuneu-vos. "Com de preocupats hem d'estar davant la nova variant òmicron? –s'ha preguntat–. La resposta és fàcil: si no estàs totalment vacunat, tens bones raons per estar preocupat". "Què pots fer per estar més segur? –ha afegit–. És senzill: posa't la dosi de reforç". El president ha ressaltat que ell es va posar la tercera dosi tan bon punt van estar disponibles, i ha assenyalat que també ho ha fet el seu predecessor, Donald Trump. "Potser és una de les poques coses en què coincidim", ha dit. Fins i tot ho ha elevat a un gest patriòtic: "Totes les persones que no esteu vacunades teniu una obligació cap a vosaltres mateixos, la vostra família i el vostre país", ha dit, insistint que posar-se la injecció és "gratuït, fàcil, i salva vides".

Sobre les festes de Nadal, Biden ha volgut enviar un missatge tranquil·litzador, però, de nou, només als immunitzats. "Si tu i les persones amb què les celebres esteu vacunats, especialment si teniu la dosi de reforç, podeu gaudir de les festes tal com ho havíeu planejat", ha afirmat el president, que també ha fet èmfasi en la importància de dur posada la mascareta als espais interiors. "Tots hem d'estar preocupats per l'òmicron, però no hem d'entrar en pànic. Si estàs totalment vacunat, estàs protegit", ha insistit.

Per tal d'impulsar el nivell d'immunització, el govern nord-americà instal·larà 10.000 nous punts de vacunació, començant ja aquesta setmana, que se sumaran als 80.000 que ja hi ha.

El Centre de Control de Malalties dels EUA (CDC, en les sigles en anglès) ha admès aquesta mateixa setmana que l'òmicron ja és la variant dominant al país. La ràpida propagació d'aquesta nova variant ha generat escassetat de tests en alguns llocs i fa témer un col·lapse hospitalari. És per això que la Casa Blanca comprarà 500 milions de kits ràpids per fer tests a casa, que posarà a disposició dels nord-americans que els demanin a partir del gener de forma gratuïta. Biden ha detallat que ara mateix hi ha més de 20.000 punts on els ciutadans es poden fer proves de detecció, i ha anunciat que s'obriran nous espais "d'emergència" per fer tests sense cost arreu del país; els primers a Nova York, on la incidència és més elevada i hi ha més llista d'espera.

Reforç militar als hospitals

A més, el govern nord-americà enviarà un miler de soldats de professions mèdiques per ajudar els hospitals del país i "preparar-los pel que s'acosta". Ha augurat que els centres acabaran "extremadament pressionats", perquè els que no estan vacunats tenen "moltes possibilitats" d'acabar ingressats. També remetrà més equips de ventilació i altres equipaments per ampliar la capacitat dels centres hospitalaris davant de l'augment de les hospitalitzacions.

Aquest paquet de noves mesures va destinat a intentar evitar un nou confinament o altres restriccions més contundents com el tancament d'escoles. "No som al març del 2020. Dos-cents milions d'estatunidencs estan totalment vacunats; estem preparats, i sabem més coses", ha resumit Biden.

Crítiques a la desinformació

El president ha aprofitat per llançar una dura crítica als canals de televisió i les xarxes socials que escampen notícies falses sobre la vacuna. Ha dit que les persones que no es volen vacunar són responsables de les seves decisions, però ha afegit que "aquestes decisions s'han alimentat per una perillosa desinformació a la televisió per cable i a les xarxes socials". "Aquestes empreses i personalitats estan guanyant diners venent mentides i permetent la desinformació que pot matar els seus propis clients i els seus propis seguidors", ha manifestat Biden, tot i que ha evitat fer referència a cap nom concret. "Està mal fet; és immoral. Faig una crida als proveïdors d'aquestes mentides i desinformació perquè ho aturin. Atureu-ho ara", ha insistit.

stats