Salut

El sector sanitari privat assegura que deixar d'externalitzar la rehabilitació suposarà un sobrecost d'un 30%

El Col·legi de Fisioterapeutes i els sindicats veuen amb bons ulls el nou decret del Govern per integrar la fisioteràpia al sistema sanitari el 2025

4 min
Lina Rahou treballant de fisioterapeuta

Sorpresa i estupefacció de la patronal d'empreses que presten serveis sanitaris i socials a Catalunya després de saber que Salut deixarà d'externalitzar la rehabilitació. La decisió, que ha avançat el diari ARA i que comporta l'adeu a les derivacions d'aquesta mena de tractaments a clíniques privades, ha caigut com un gerro d'aigua freda al sector privat. En un comunicat que la Unió Catalana d'Hospitals (UCH) ha fet arribar a aquesta redacció, la patronal que representa més d'un centenar d'empreses i fundacions assegura que no comprèn la decisió: "No entenem que, havent-hi un problema de finançament i de llistes d’espera a la sanitat pública, hàgim de dedicar els pocs recursos que tenim a crear una oferta paral·lela de serveis als hospitals", han sentenciat referint-se al nou circuit que ha ideat Salut amb què es pretén que a partir del 2025 els processos de rehabilitació, que fins ara s'havien de fer mitjançant clíniques privades, es puguin dur a terme al mateix hospital o a l'ambulatori públic.

Segons UCH, aquest canvi suposarà que l'oferta "serà com a mínim un 30% més cara, perdrà proximitat territorial i agreujarà la manca de professionals". La patronal defensa que un canvi de model d'aquestes dimensions "s’ha de fer des del consens i amb les entitats i els seus professionals que ara estan prestant el servei satisfactòriament". La Unió Catalana d'Hospitals insisteix que les empreses que representa donen cobertura a més d'un 51% de catalans en l'àmbit de la rehabilitació ambulatòria i domiciliària i que fa més de cinquanta anys que estan compromeses amb la sanitat del país. També destaquen que no són aquestes empreses les que gestionen les llistes d’espera perquè els pacients puguin fer rehabilitació.

Tot i que segons van explicar fonts coneixedores del cas la decisió del Govern d'aturar l'externalització de la rehabilitació fa almenys mig any que es cou, el fet que s'hagi "gestionat molt a l'ombra" ha comportat que el sector privat hagi rebut amb autèntica sorpresa la notícia. De fet, des de l'empresa Corporación Fisiogestión (el principal proveïdor de serveis de rehabilitació específics que CatSalut contracta des de l'any 2006) han assegurat que en cap cas coneixien la intenció. L'empresa, que també forma part d'UCH, assegura que la seva opinió ja està plasmada al comunicat fet públic per la patronal.

Qui també ha criticat la intenció del departament ha estat l'exdirectiu de l'Institut Català de Salut i del Catsalut, Josep Maria Via. "Des d'un punt de vista tècnic, la proposta no té ni cap ni peus", ha assegurat a l'ARA, criticant que fer aquest canvi pot suposar un important sobrecost per a un servei que, segons el seu parer, "fa més de trenta anys que depèn d'empreses que l'ofereixen de manera satisfactòria".

Un cop s'aprovi la modificació del decret pel qual es regulen els convenis i contractes de gestió de serveis sanitaris de CatSalut (196/2010), els prop de 900 fisioterapeutes contractats per les empreses privades s’incorporaran a les plantilles dels centres prescriptors i passaran a regir-se pel conveni laboral del Siscat. Malgrat tot, l'ex alt càrrec de la Generalitat també alerta que incloure l'atenció domiciliària dins la cartera de serveis hospitalaris públics serà un error perquè no hi haurà prou professionals per cobrir-la. "No funcionarà perquè els hospitals no tenen un exèrcit de fisioterapeutes que es dedica a fer atenció domiciliària. I si se subroga el personal actual de les empreses proveïdores, el sobrecost serà brutal". Via també ha criticat durament la intenció de Salut assegurant que el canvi de model que es vol introduir no suposarà "una integració de la rehabilitació al sistema públic, sinó que serà una expulsió de les empreses" que ja fan una funció pública oferint aquest servei al sistema sanitari.

Sector sobresaturat

En canvi, des del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya han rebut la notícia amb bons ulls. "En fem una valoració positiva perquè la mesura augmentarà i enfortirà el paper de la fisioteràpia al sistema públic de salut", ha assegurat en declaracions a l'ARA el degà, Ramon Aiguadé. I ha afegit: "Considerem una raresa que un dels serveis que més se subcontracta sigui la fisioteràpia. Creiem que és irregular que el servei el realitzi empreses privades amb condicions laborals diferents de les dels treballadors públics".

Aiguadé també ha advertit que la desprivatització s'haurà de fer "de manera progressiva i garantint els llocs de treball dels fisioterapeutes amb les mateixes condicions laborals que la resta de treballadors del sistema de salut pública", així com la "idoneïtat dels espais i els recursos on es desenvolupi l’activitat de fisioteràpia". El degà també ha explicat que no creu que el canvi suposi una millora de les llistes d'espera i ha defensat que "el pas definitiu" per reduir-les seria aconseguir l'accés directe al servei i que es pugui demanar hora directament al fisioterapeuta sense passar prèviament pel metge, una situació que ja és possible en l'àmbit de la fisioteràpia privada.

El sindicat SATSE, que engloba treballadors de l'àmbit d'infermeria i la fisioteràpia, assegura que, a l'espera de veure com serà l'aplicació d'aquest nou decret, veu positivament "tot el que sigui millorar la qualitat assistencial del sistema públic de salut i de les condicions laborals dels fisioterapeutes". També denuncia que la sanitat pública necessita més fisioterapeutes, perquè mentre que la ràtio recomanada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) és d'un fisioterapeuta per cada 1.000 habitants, segons els càlculs del sindicat el sistema sanitari públic català té una ràtio de 0,1 fisioterapeutes per 1.000 habitants.

stats