Societat  /  Salut 18/03/2022

Viatges, covid i vacunes: tot el que has de saber abans, tinguis l'edat que tinguis

Els joves de 12 a 17 anys poden posar-se la vacuna de reforç per agafar un vol

G.G.G.
3 min
El certificat covid en el telèfon mòbil d'una ciutadana.

BarcelonaAlmenys una trentena de països europeus encara s'agafen fort a la vacunació per permetre l'entrada de viatgers. Per anar de Catalunya a qualsevol altre país de la Unió Europea cal fer servir el certificat covid, que té una validesa de nou mesos (270 dies). Des de fa uns mesos, però, la definició de passaport de vacunació ha canviat perquè la pauta completa (general) ja no és de dues injeccions, sinó de tres. Així, passat aquest temps de vigència, si no es pot fer servir el certificat de recuperació –perquè no s'ha passat la infecció o perquè no s'hi té dret a causa d'un diagnòstic fet amb antígens i no amb PCR– o no es vol pagar una prova diagnòstica negativa, seria necessari posar-se una dosi de reforç, que de moment dura de manera indefinida, per poder fer servir el QR.

Hi ha molts casos diferents i abans de planificar un viatge és recomanable revisar els requisits d'entrada de cada país (pots consultar-ho país per país en aquest enllaç), però a la UE no estar vacunat (amb una, dues o tres dosis) no pot ser un motiu de discriminació. Si ens centrem en el passaport de vacunació, però, s'acosta l'època en què el passaport de moltes persones caducarà, tot just abans de Setmana Santa i de l'estiu, quan moltes famílies i centres educatius organitzen viatges, I per això encara planen algunes preguntes : ¿és possible desplaçar-se fora del país sense la tercera dosi?, i què passa amb els menors d'edat, que no la poden rebre de manera generalitzada?

Vacunats amb pauta completa

A diferència de les dues primeres injeccions, la campanya de la tercera dosi només ha sigut massiva entre els més grans de 50 anys. A Catalunya, per exemple, es passa d'una cobertura de dosi de record del 88,7% en la gent de més de 80 anys i del 62,3% en persones de 50 a 59 anys al 28,5% entre les que tenen entre 35 a 39 anys i el 18% de 20 a 29 anys.

Tipus de certificat de vacunació
  • Dosi 3/3 La persona ha rebut una dosi de reforç després de les dues dosis primàries
  • Dosi 2/1 La persona ha rebut una dosi de reforç després d'una vacuna monodosi o va passar (i acreditar) la infecció i només ha rebut una injecció d'una vacuna de dues dosis

Amb tot, tothom que ha rebut la dosi de record pot fer servir de manera indefinida (almenys de moment) el passaport covid. Com més baixa l'edat, menys interès o urgència hi ha per posar-se la dosi de reforç.

Joves de 12 a 17 anys i menors

Els joves de 12 a 17 anys tècnicament encara no poden rebre la tercera vacuna, segons les directrius del ministeri de Sanitat. Però l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ja la recomana i, atès que alguns països l'exigeixen, les autoritats catalanes permeten que un adolescent rebi la dosi de record per motius administratius, com ara per entrar o sortir d'un país.

Tot i que encara s'està analitzant si la tercera dosi dels adolescents es recomana o no, si arribat el moment de viatjar els exigeixen la dosi de reforç o ja els ha caducat el certificat amb dues dosis (han passat nou mesos des de la segona), els adolescents catalans poden posar-se-la, sempre que tinguin més de 12 anys. De fet, a Catalunya un 6,6% dels joves de 12 a 17 anys han rebut la dosi de reforç de manera informal o perquè formen part d'algun col·lectiu de risc.

Tipus de certificat de vacunació
  • De 12 a 17 anys La pauta completa consta de les dues dosis primàries i una dosi de reforç
  • Nens d'entre 5 i 11 anys Només poden presentar les dues dosis de la vacuna de Pfizer amb un interval de temps de vuit setmanes

Cal tenir en compte que cada país decideix quina és la definició de pauta completa. Mentre que a Europa pren força la tercera dosi, als Estats Units de moment es manté fixada a les dues injeccions, tot i que també s'hi recomana la de reforç, i a hores d'ara també exigeixen una prova diagnòstica negativa.

Amb certificat de recuperació

Els certificats de recuperació caduquen com a molt tard 180 dies després del resultat positiu de la prova. De manera general, un test d'antígens caduca 24 hores després de fer-lo, mentre que si és una PCR pot durar entre 48 i 72 hores. Una autodiagnosi feta amb un test comprat a la farmàcia no es pot presentar com a certificat de recuperació, cal que el faci un professional i que figuri al registre del sistema sanitari.

Presentant una prova negativa

Els estats europeus només accepten dos tipus de proves negatives: les proves que detecten material genètic com les PCR i les que detecten la presència de la proteïna del virus, els tests d'antígens. En aquest segon cas, la UE ha consensuat quines marques poden fer-se servir i pot consultar-se en aquest enllaç. Els autotests d'antígens tampoc no es poden presentar com a certificat de prova negativa per desconfiança en el resultat, segons les autoritats europees.

De manera general, els menors de 12 anys no han de presentar cap prova negativa, si més no si el país on es vol entrar no ho exigeix específicament.

stats