Sánchez acusa Casado d'aprofitar-se de les calamitats: "Espanya pateix un desafiament del Marroc"

El líder del PP reclama al president espanyol que rectifiqui en la política exterior i trenqui amb Podem

4 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, arribant dimarts a Ceuta en helicòpter.

MadridCada cop que Espanya pateix una crisi humanitària i migratòria a la frontera sud s'obre un nou front entre el govern espanyol i l'oposició. El Marroc ho sap bé i aprofita aquesta debilitat. Tot i que Pablo Casado va trucar dimarts a Pedro Sánchez interessant-se per la crisi a Ceuta i donant tot el seu suport per "garantir la integritat territorial" de l'Estat, aquest consens s'ha fet miques aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés, on la crisi amb el Marroc ha passat a monopolitzar el cara a cara entre el govern espanyol i l'oposició i no pas la pandèmia, com era habitual, i més després de la fi de l'estat d'alarma. Tot i que el líder del PP ha estès la mà al president espanyol, també li ha reclamat que rectifiqui en política exterior i l'ha acusat d'alimentar els problemes amb el Marroc. "Aquesta era la crònica d'una crisi anunciada", ha dit. Sánchez ha acusat el cap de l'oposició d'utilitzar qualsevol "calamitat" per intentar "enderrocar el govern d'Espanya". "No només és deslleial amb el govern [espanyol], sinó que ho és amb l'interès general dels espanyols", ha replicat el president.

Després d'un dia intentant no assenyalar Rabat en la crisi a Ceuta, Sánchez ha fet el pas i ha reconegut que "Espanya està patint un desafiament d'un tercer país que és el Marroc". Per això ha demanat per sobre de tot la unitat de totes les forces polítiques, en especial les conservadores. Vox no ha dubtat des del primer moment en parlar d'"invasió" i en demanar contundència. De fet, avui el líder del partit ultra, Santiago Abascal, ha visitat Ceuta, bastió de Vox. En les darreres generals del 10-N va ser-hi primera força i va treure el triple de vots que en la resta de l'Estat. Sánchez va ser rebut dimarts a la tarda entre crits de "fill de puta" i cops al cotxe presidencial. Abascal ha demanat militaritzar les fronteres d'Espanya i aixecar un mur "infranquejable" amb els diners que actualment es donen al Marroc per evitar la la immigració il·legal.

La Moncloa ha respost amb una ofensiva de tot l'executiu, amb el desplegament de l'exèrcit –amb tot d'imatges de suport a les persones que creuen la frontera, però també d'altres de difoses per periodistes de cops de porra a joves que semblarien menors– i el viatge exprés de Sánchez tant a Ceuta com a Melilla dimarts a la tarda. Una visita que Rabat podria considerar un desafiament, però que de moment s'ha traduït en un flux d'arribades més baix.

Fonts del govern espanyol pronostiquen que "la situació es normalitzarà aviat" perquè en cap cas ha sigut una crisi migratòria com la de les Canàries, al seu parer, sinó un "assalt". La Moncloa continua anant amb peus de plom amb el Marroc i assegura que és un país "amic d'Espanya" i que confia que aviat torni l'ambaixadora per normalitzar les relacions. El fet és que l'arribada de persones ha afluixat després que el consell de ministres aprovés d'urgència una ajuda de 30 milions d'euros per al Marroc per al desplegament policial contra la immigració il·legal.

5.600 devolucions i 169 menors en un campament

Segons ha informat Sánchez, fins a aquest matí s'havien tornat en calent fins a 4.800 persones que havien creuat la frontera i s'han traslladat a un campament dins de Ceuta 169 menors. Fonts d'Interior, però, han elevat la xifra a 5.600 a les 13h. El mateix ministeri assegura que no s'ha retornat cap infant ni adolescent, però sí que hi ha imatges que mostren devolucions de menors. Sigui com sigui, suposa una nova mostra del retrocés en les promeses del govern de coalició. El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, va arribar a l'executiu amb la promesa de retirar les concertines tant a Ceuta com a Melilla, també va prometre acabar amb les devolucions en calent, i Sánchez va voler erigir-se com el president europeu que respon a la crisi al Mediterrani a l'acceptar l'arribada de l'Aquarius d'Open Arms a València l'estiu del 2018, quan acabava d'arribar a la Moncloa.

Però totes aquestes polítiques han quedat en paper mullat, tal com ha recordat aquest dimecres Casado. Creu, però, que Sánchez ha debilitat les relacions amb el Marroc pel fet que no anés a Rabat en el seu primer viatge oficial després de ser escollit, tal com era tradició; que protestés per la decisió de l'expresident nord-americà, Donald Trump, el desembre passat de reconèixer l'autoritat del Marroc sobre el Sàhara Occidental, i, finalment, que decidís acollir el líder del Front Polisario, Brahum Gali, amb una identitat falsa en un hospital de Logronyo sense informar Rabat. El líder del PP ha demanat una rectificació i ha alertat que el "caos" al govern espanyol és la debilitat més gran a nivell internacional, malgrat que la Unió Europea ha donat suport a Sánchez en la crisi a Ceuta. "Ha demostrat que el govern li queda gran. No ha sabut gestionar ni la crisi sanitària, ni la crisi econòmica, ni la crisi territorial, ni la crisi internacional", ha advertit. Al seu parer, trobarà més lleialtat en l'oposició que no pas al consell de ministres, tot i que el número dos del PP, Teodoro García Egea, ha demanat pocs minuts després a l'executiu que "vagi fent les maletes" perquè aquest és un "govern en descomposició".

stats