Societat 29/09/2019

La sanitat pública finançarà per primer cop a Espanya un fàrmac per deixar de fumar

Catalunya ara subvenciona el medicament 'Champix' només a fumadors amb patologies cròniques importants

Ara
3 min
CONDEMNATS A LA TERRASSA  La prohibició de fumar als locals públics ha fet augmentar un 60% el nombre de terrasses als bars de Barcelona.

BarcelonaLa cartera de serveis a tot l'Estat inclourà per primera vegada un medicament per deixar de fumar, que podrà ser receptat després d'un nou protocol en els centres d'assistència primària. El ministeri de Sanitat calcula que se'n podran beneficiar, d'entrada, unes 70.000 persones, segons ha avançat a Efe la ministra en funcions, María Luisa Carcedo. El fàrmac subvencionat és el principi actiu Vareniclina, i la marca comercial de referència és Champix.

Fins ara, a Espanya només alguna comunitat com Navarra havia donat cobertura dins del sistema públic a tractaments contra el tabaquisme. En el cas de la sanitat catalana, la Generalitat subvenciona el Champix per a col·lectius molt específics, persones amb patologies importants cròniques. El pas del ministeri serà la primera mesura per abordar aquesta addicció, que causa uns 50.000 morts cada any a tot l'Estat.

Carcedo, que aquesta setmana ha passat per Nova York per assistir a diverses cimeres sobre sanitat universal i clima amb motiu de la sessió de l'Assemblea General de l'ONU, ha confiat que portarà la Vareniclina a la pròxima comissió interministerial de preus perquè pugui entrar dins del finançament públic de medicaments. "És qüestió ja de setmanes que entri en la cartera de serveis", ha subratllat Carcedo, que ha afegit que els metges de l'atenció primària tindran un protocol de prescripció dels pacients en tractament i orientació mèdica per a la deshabituació del tabaquisme.

Twitter, Cristina

Una reclamació històrica

El Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, que aglutina una quarantena de societats científiques i mèdiques, fa dues dècades que reclama que el tractament de l'addicció a la nicotina ha de formar part de la cartera de serveis d'atenció primària, sabedors que un tractament adequat pot arribar a multiplicar per 10 les possibilitats de deixar de fumar amb èxit si es compara amb l'esforç personal aïllat del fumador sense suport professional.

Segons el parer dels professionals que lluiten diàriament en els ambulatoris amb aquest greu problema de salut pública, l'administració sanitària no ha de témer pel cost del finançament d'uns productes que són eficaços, i només utilitza un 3% del total per a fumadors cada any. La idoneïtat la demostren les experiències a Navarra i programes pilot com el de Catalunya.

El nou front del 'vapeig'

La ministra Carcedo, que acaba d'impulsar una campanya de publicitat en contra del consum de tot tipus de productes del tabac, està preocupada també amb els efectes del consum de cigarrets electrònics i el 'vapeig'. "El que ens trobem amb aquests nous productes del 'vapeig' és que no som només davant d'un perjudici a curt o mitjà termini, com passa amb el tabac tradicional", ha insistit. La ministra reacciona així davant les notícies que arriben dels EUA, on les autoritats ja han declarat una "epidèmia" pels efectes que han detectat que ja tenen les cigarretes electròniques, que estan provocant pneumònies i fins i tot morts entre la població jove.

Carcedo ha rebutjat les tesis de multinacionals com Philip Morris, que comercialitzen els que anomenen "productes sense fum": "S'està venent que són per deixar de fumar quan per deixar de fumar hi ha mètodes científicament demostrats i eficaços, que abordem ara des del Sistema Nacional de Salut de manera ordenada, sistemàtica i científica, amb els tractaments adequats".

"El que proposem a la ciutadania, pel que estem lluitant i és la nostra responsabilitat, és que volem que es respiri aire net, no aire amb altres contaminants diferents, nous contaminants sobre els quals hi ha molta incertesa i seriosos dubtes sobre la seva innocuïtat per a la salut", ha reiterat la ministra.

També ha dit que el ministeri treballa amb la idea de canviar la llei de tabac, tot i que cal que hi hagi primer "un govern operatiu i en plenitud de funcions". El canvi inclourà regulació per als nous productes lligats a les cigarretes electròniques, llocs de consum i publicitat.

stats