Societat 13/09/2018

Sant Adrià inaugura el nou centre d'atenció primària a la Mina

L'equipament assistencial pretén ser un referent per a la futura salut comunitària catalana

Gemma Garrido Granger
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, visitant el CAP la Mina (a Sant Adrià de Besòs) amb la consellera de Salut, Alba Vergés, i el director del centre, Juan Manuel Mendive

Sant Adrià del BesòsEl nou Centre d'Atenció Primària la Mina, al barri del mateix nom de Sant Adrià de Besòs, fa un any i mig que funciona. Però fins ara no s'havia inaugurat formalment. Aquest dijous, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat el centre per conèixer de primera mà les instal·lacions. Ho ha fet acompanyat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i de l'alcalde de la ciutat, Joan Callau. Torra, que ha recorregut planta per planta l'edifici, ha reivindicat el sòlid compromís del Govern amb reformes "integrals i integradores" com les que s'han fet a la Mina. "Salut i educació són els dos àmbits més importants per al govern que presideixo. Hi dediquem la major part dels esforços pressupostaris i humans, seguint la trajectòria del govern anterior", ha assegurat.

El nou equipament pretén ser l'exponent de la futura Atenció Primària i Salut Comunitària (APiSC), un servei basat en l'atenció integral de proximitat. En aquest sentit, Torra ha volgut felicitar la feina de l'equip mèdic del CAP per la preocupació i l'atenció que ofereix al barri, un dels més vulnerables de l'àrea de Barcelona. En aquesta zona hi ha un nombre elevat de persones en risc d'exclusió social i s'estima que unes 15.000 persones es beneficiaran dels serveis personalitzats del centre. En la mateixa línia que el president, Alba Vergés ha remarcat que el CAP la Mina serà un referent per a la nova estratègia de salut, com ja va ser-ho fa 34 anys. "És un exemple clar d'orientació del servei públic a les necessitats de la societat, de cada família", ha assegurat. El departament de Salut ha invertit més de 9 milions en la renovació del centre i l'ha dotat de més recursos físics i materials dels que, de mitjana, tenen la resta de CAPs, amb l'objectiu de "garantir l'equitat" de la població d'aquesta zona.

Els membres del Govern han recorregut les instal·lacions d'atenció primària de l'àrea de pediatria (planta 1), d'odontologia i d'infermeria (planta 2) i de salut mental infantil (planta 3). L'alcalde de Sant Adrià de Besòs, Joan Callau, ha assegurat que iniciatives com la del nou CAP són exemples de com s'han de gestionar els serveis públics per "reequilibrar" les diferències socials. "Un país no es fractura pels debats polítics, sinó per les desigualtats entre persones", ha subratllat Torra. I ha afegit: "La visió integradora d'aquest CAP és un encert".

El Govern també ha agraït la feina que els professionals del centre assistencial fan amb les persones drogodependents, una problemàtica molt estesa a la Mina: "Acostar l'assistència a aquestes persones és una manera d'evitar problemes majors", ha dit Vergés. Unes paraules que Callau comparteix amb la consellera. "Malgrat les polèmiques sobre la drogoaddicció a la ciutat, a aquestes persones se'ls ha de reconèixer com a malalts que han d'entrar al sistema de salut", ha conclòs l'alcalde.

stats