Castells
Societat 30/08/2013

La diada de Sant Fèlix veu els millors castells de la temporada

Les quatre colles han celebrat l'èxit dels castells de la gamma extra

Efren Garcia
3 min

Vilafranca del PenedèsLa diada de Sant Fèlix ha complert totalment les expectatives generades. Les quatre principals colles del món casteller han assolit els seus millors registres de l'any. Els Castellers de Vilafranca han brillat especialment en descarregar per primer cop en la seva història l'imponent tres de deu amb folre i manilles. La jornada ha comptabilitzat fins a nou estructures de la gamma extra en una de les diades de festa major més prolíferes que es recorden.

Els verds han fet seu el castell de deu pisos

Els Castellers de Vilafranca han sigut els reis de la festa. Han descarregat el primer quatre de nou amb folre i agulla de la temporada per escalfar motors i han deixat els castells 'més importants' per a les rondes finals. Avui era el dia de domar la seva bèstia negra, el tres de deu amb folre i manilles. El verds han arrodonit una base poderosa que ha permès al folre i les manilles controlar tots els moviments. El delicat tronc del tres de deu només ha hagut de treballar quan una sotragada en el moment culminant ha agafat per sorpresa els pisos superiors. Camí de tancar una diada històrica, han bastit el quatre de nou sense folre a la tercera ronda. Rígid en els pisos superiors, el castell s'ha estirat de mides al tercer i quart nivell i ha patit més del compte. La lleugeresa de la canalla en travessar el pom de dalt i l'agilitat dels pisos superiors durant el descens han sigut claus per arrodonir tres rondes de gamma extra.

La Colla Joves torna a la gamma extra

Després de veure's relegada de la diada de Sant Fèlix el 2012, la Colla Joves Xiquets de Valls s'ha plantat a Vilafranca per donar un cop de puny sobre la taula. Han iniciat l'actuació apamant el seu millor castell bàsic de nou, el tres amb folre. Han acceptat el repte a segona ronda, provant el primer castell de gamma extra de la temporada. El cinc de nou de la Joves s'ha bastit amb molta convicció tot i que la rigidesa del seu tronc no ha permès que la colla es relaxés en cap moment. S'han mantingut serens fins al final i s'han emportat un premi més que merescut. Han tancat la seva actuació amb el quatre de nou amb folre, potser el castell que més han hagut de treballar.

Arriba el dos emmanillat dels Minyons de Terrassa

Els Minyons de Terrassa han començat l'actuació portant a plaça el seu primer castell de gamma extra de l'any. Després d'ajornar-lo a les diades de festa major de Terrassa i Mataró, els malves s'han atrevit amb el dos emmanillat a la plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès. El castell s'ha alçat sobre unes manilles poc sòlides que l'han fet ballar a banda i banda durant l'ascens. Una forta sotragada ha fet dubtar la canalla menuda quan es trobava a l'altura de dosos. Animats pel públic han coronat el castell però el moviment s'ha accentuat fent-lo saltar sobtadament. Han descarregat el tres de nou amb folre tot i mostrar-se incòmodes i han fet llenya del seu darrer castell, un quatre de nou que ha treballat des de l'inici.

La Vella reafirma el seu potencial

La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha descartat el cinc de nou amb folre però ha completat la seva millor actuació de l'any. Els vallencs han iniciat la seva exhibició amb un tres de nou amb folre de gran veterania. El seu millor castell arribaria, però, a la segona ronda, quan han bastit el tercer dos de nou amb folre i manilles de la temporada. L'estructura ha pujat serena i dominada però s'ha trencat durant la descarregada. La mala conjunció entre les manilles i el tronc ha propiciat que el tremolor s'accentués en el pitjor moment. Han optat pel quatre de nou a la tercera ronda però la lleugeresa dels pisos superiors ha sigut un handicap en aquesta ocasió. Els rosats només han tingut forces per coronar el quatre, que ha cedit immediatament després de l'aleta.

Dos pilars de vuit posen la cirereta

La ronda de pilars ha posat la cirereta a un Sant Fèlix inoblidable. Els Castellers de Vilafranca han tornat a brillar amb llum pròpia controlant el gran espadat de vuit sense problemes. La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha fet una passa endavant però només ha pogut coronar el seu pilar. Els vallencs l'han muntat amb convicció però els han faltat forces per aturar les sotragades del descens. Els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls han descartat alçar cap pilar de sis o superior i han finalitzat la seva actuació descarregant quatre pilars de cinc simultanis, dos de cada colla.

stats