Societat 18/03/2014

Santi Vila i Arias Cañete congelen les diferències i pacten un calendari de reunions per al pla de l'Ebre

El conseller manté la voluntat de recórrer a la Unió Europea contra el pla actual i el ministeri evita parlar ara de possibles transvasaments tot i que el Pla Hidrològic Nacional es posarà en marxa en breu

Acn
3 min
El conseller Santi Vila i el ministre Miguel Arias Cañete, aquest dimarts a Madrid / ACN

MadridEl conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i el ministre d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, han escenificat aquest dimarts una nova fase en les negociacions entre els seus departaments de cara a la revisió del pla de la conca de l'Ebre del 2015. Tots dos han acordat la metodologia de les pròximes reunions per "assegurar" el futur del Delta, però han aparcat la qüestió espinosa del cabal ecològic del pla actual, en què mantenen les discrepàncies de fons.

En sortir de la reunió, Vila ha apuntat que la Generalitat manté la voluntat de recórrer el pla a la UE, mentre que el ministeri ha evitat descartar qualsevol transvasament perquè "ara no toca" parlar de transvasaments.

Ha estat una reunió d'una hora a la seu del ministeri d'Agricultura i Medi Ambient, on a més del ministre, per part del govern espanyol, hi ha participat el secretari d'estat de Medi Ambient, Federico Ramos, la directora general d'Aigua, Liana Ardiles, i la cap de gabinet del ministre.

El conseller Vila ha fet una valoració positiva de la trobada malgrat que ha apuntat que tots dos equips no han parlat encara de cabals ecològics. La Generalitat vol que el cabal al tram final de l'Ebre sigui de 7.000 hectòmetres cúbics, però el pla de conca que el govern espanyol va aprovar el passat 28 de febrer tan sols en garanteix 3.000.

Amb tot, Vila ha destacat que tots dos han "coincidit" que el Delta és "un lloc molt sensible i dinàmic" on "concorren moltes causes que l'alteren" i on l'Estat i la Generalitat han d'acordar "una estratègia conjunta per garantir que les pròximes generacions podran viure i gaudir del Delta com avui el coneixem".

De moment, Govern i Estat han acordat un calendari de reunions de cara ja a la revisió del pla de conca del 2015, i segons Vila comparteixen una primera diagnosi. "En aquesta primera fase, que és de veure com ens intentem trobar al pla de conca del 2015, el primer que hem d'incorporar són elements objectius i racionals que incorporin serenitat", ha dit.

La Generalitat manté la intenció de recórrer a la UE

Malgrat aquesta voluntat d'acord, la Generalitat manté la intenció de recórrer contra el pla de conca actual davant les instàncies europees. "Efectivament ho recorrerem perquè estem en desacord amb el que s'ha aprovat fins a aquest moment", ha dit el ministre.

El conseller ha volgut llançar també un missatge d'advertiment a aquells que "atien el conflicte" des del territori. "Estem en desacord amb els que, lluny d'asserenar l'ànim, el que fan és excitar-lo" i "crec que és absolutament reprovable, com ha passat en les darreres hores i dies, que hi hagi pintades agressives contra ciutadans del Delta", que "tenen legítimament el dret a expressar la seva visió de les coses".

El secretari d'estat de Medi Ambient, Federico Ramos, ha apuntat que el ministeri analitzarà qualsevol estudi sobre el delta de l'Ebre de cara a la revisió del 2015. En tot cas, ha apuntat que el pla actual serà la base del Pla Hidrològic Nacional que es posarà en marxa pròximament.

Ramos no ha volgut respondre si el Pla Hidrològic es traduirà en cap transvasament de l'Ebre. "Ara mateix no té cap sentit parlar d'aquest tema perquè ara l'objectiu és equilibrar cada riu amb les seves demandes i incorporem inversions multimilionàries com les dessaladores, que no estan funcionant, o acabar el programa de depuració de les aigües". En tot cas ha apuntat que cal "no dramatitzar" des del territori sobre aquesta qüestió.

stats