Societat 29/12/2017

Se suïcida un home de 36 anys intern en un CIE a Málaga

L'home era d'Algèria i l'han trobat penjat a la cel·la

Efe
2 min

Madrid / MálagaUn home internat en la futura presó d'Archidona (Màlaga), de 36 anys i nacionalitat algeriana, s'ha suïcidat aquest divendres a la cel·la que ocupava, segons han informat a Efe fonts policials. Els funcionaris encarregats de custodiar-lo l'han trobat penjat amb un llençol. La policia ha informat en un comunicat que tot i les pràctiques de reanimació dels agents no es va poder fer res per salvar-li la vida.

L'intern va arribar a la futura presó d'Archidona, habilitada provisionalment com a centre d'internament d'estrangers (CIE), després que un jutjat de Lorca (Múrcia) dictés una interlocutòria el 20 de novembre en la qual s'autoritzava el seu internament fins al 18 de gener. Ara, la Policia Nacional ha obert una investigació per aclarir la mort de l'intern i està a l'espera dels resultats forenses.

L'associació Málaga Acoge té previst sol·licitar a la fiscalia que s'iniciï una investigació perquè "es depurin responsabilitats" sobre la mort de l'intern i es paralitzin les devolucions d'altres interns perquè "són possibles testimonis del que ha ocorregut", ha dit a Efe la presidenta de l'entitat, l'advocada Arantxa Triguero. "Ens volen vendre que el centre està molt bé i és un horror", ha insistit Triguero, que ha afegit que en la futura presó d'Archidona "s'estan reproduint" situacions del CIE de Capuchinos, a Màlaga capital, que va ser tancat el 2012.

Protestes de les entitats

Per la seva banda, un dels portaveus de la plataforma ciutadana contra el CIE d'Archidona, Daniel Machuca, ha manifestat a Efe que des de l'interior del centre els havien alertat ahir que la situació era "tensa", però els ha "sorprès" la notícia del suïcidi.

La presó d'Archidona va ser habilitada com a CIE arran de l'onada d'immigrants algerians que va arribar a les costes murcianes a finals de novembre. Més de 500 persones van ser internades a la presó, el funcionament com a centre penitenciari de la qual està previst que comenci a finals de gener. Interior va començar fa poc els procediments d'expulsió.

Els homes interns al CIE han protagonitzat diverses protestes des d'aleshores a causa de les males condicions del centre, alhora que el Defensor del Poble va detectar "nombroses mancances" a la presó i va posar en dubte la seva idoneïtat per ser utilitzada com a centre d'internament d'estrangers.

stats