Societat 03/02/2016

S'eleven a quatre els casos de Zika detectats a Catalunya

Salut insisteix que el risc de transmissió autòctona és pràcticament inexistent a Catalunya

Mario Martín Matas
3 min
Quina por ens ha de fer el Zika?

BarcelonaQuatre casos del virus Zika detectats a Catalunya. Aquest és l'últim balanç de la malaltia, confirmat aquest dimecres pel conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín. Salut ja va informar fa gairebé dues setmanes de la detecció dels dos primers casos a l'Estat –també se n'han diagnosticat a Valladolid i a Múrcia–, però en tots els casos es tracta de persones que havien contret la malaltia en un dels països que es troben en alerta epidemiològica. A més a més, cap d'aquestes persones estava embarassada, fet que anul·la del tot la preocupació per un cas de microcefàlia. Tot i que encara no està comprovat del tot científicament, existeix la sospita que l'increment d'aquestes malformacions en nadons està relacionat amb el Zika, una raó que ha portat els reguladors sanitaris d'Europa i els Estats Units a recomanar a les dones embarassades que no viatgin als països on la malaltia hi és més present.

En tot cas, Salut ha insistit que el risc de transmissió de la malaltia és "baixíssim" a Catalunya per diversos motius. El primer de tots és que el vector que transmet la malaltia, el mosquit 'Aedes aegypti', no és present al territori. Sí que hi ha un familiar molt pròxim, el mosquit tigre, l''Aedes albopictus'. Aquesta espècie de mosquit actua com a transmissor d'altres malalties comunes a l''aegypti', com el dengue o el chikungunya, i diversos estudis científics en laboratori han demostrat que també pot fer-ho amb el Zika, tot i que no és el responsable de l'alerta que s'ha decretat ara. A banda, l'època de màxima activitat d'aquest mosquit arriba amb el bon temps, i, per tant, durant l'hivern difícilment pot actuar com a vector.

Hi ha altres motius de fons, i és que en el cas del dengue i el chikungunya, que són dues malalties similars al Zika i que en la majoria dels casos no provoquen cap complicació greu o fins i tot són asimptomàtiques, se'n diagnostiquen cada any desenes de casos a Catalunya sense que de moment s'hagi produït cap transmissió autòctona. Sí que va passar l'any 2007 al nord d'Itàlia amb un brot, però a l'Estat, no. De fet, la sospita que es va desfermar l'any passat a Gandia va acabar descartada per les analítiques posteriors.

Malgrat el risc gairebé inexistent, atesa la situació a la zona del Carib i Amèrica, l'Organització Mundial de la Salut ha decretat una emergència global, i la conselleria de Salut està ultimant un protocol específic amb societats científiques i centres assistencials per aplicar-lo a Catalunya. El Zika no és de declaració obligatòria, però ja des del 27 de gener passat el departament va sol·licitar a tots els metges que notifiquin les seves sospites, juntament amb una mostra sanguínia per confirmar o no cada cas. És per aquesta via que ja s'han detectat quatre casos, tot i que molt probablement no seran els últims. Les recomanacions insisteixen que cal prendre precaucions en cas de viatjar als països afectats, a més de recordar que la malaltia presenta una evolució benigna, no dura més d'una setmana i té una simptomatologia lleu.

stats