EPIDÈMIA
Internacional 03/02/2016

El mirall que reflecteix el Zika

El brot evidencia el poc accés als anticonceptius i reobre el debat sobre la legalització de l’avortament a l’Amèrica Llatina

Marta Rodríguez
3 min
El mirall que reflecteix el Zika

BarcelonaPuerto Rico, l’Equador, Colòmbia, la República Dominicana, Jamaica, Hondures, Panamà i el Salvador han recomanat ajornar els embarassos fins que es retiri l’alerta d’emergència pel virus de Zika que dilluns va declarar l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El govern salvadorenc fins i tot ha indicat que seria millor abstenir-se’n en els pròxims dos anys. Darrere d’aquests consells hi ha encara només la sospita que la picada d’un mosquit infectat és la causa de l’augment de naixements de nadons amb microcefàlia a l’Amèrica Llatina. Al Brasil, l’epicentre d’aquesta epidèmia, ja hi han nascut 4.200 nens amb aquesta anomalia neurològica, i a Colòmbia, 500 més.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però, ¿es pot combatre el Zika i el que semblen els seus efectes amb una restricció de noves gestacions? L’OMS no va fer-ho i ni tan sols va desaconsellar viatjar als 24 països afectats. Només, va apuntar, cal prendre les precaucions de tapar-se bé la pell i dormir sota una mosquitera. Des de l’Organització Panamericana (OPS) s’ha insistit que ara és un bon moment per trencar els esquemes socials i polítics d’aquesta regió i fer un esforç per facilitar l’accés als mètodes anticonceptius. “Ajornar els embarassos no és la solució perquè no se sap si d’aquí dos anys la situació encara serà pitjor”, expliquen des de la filial amb seu a Washington.

La mesura tampoc no ha agradat a les associacions de dones. Women’s Link critica que la recomanació de posposar l’embaràs és “insuficient i ineficient”. A la regió s’estima que la meitat de les gestants no han planificat quedar-se embarassades, ja sigui perquè han patit una violació, per la falta d’accés als mètodes anticonceptius o pel fracàs de les campanyes de salut sexual, adverteix Glenys de Jesús, directora legal internacional de l’ONG. A la República Dominicana, el 90% dels embarassos són d’adolescents, una dada que il·lustra “el poc control que tenen les dones sobre la seva sexualitat i reproducció”, afegeix aquesta experta.

A l’Amèrica Llatina les legislacions que faciliten l’avortament lliure són escasses, i en països com Colòmbia o el Salvador és gairebé un tabú. Les informacions periodístiques adverteixen que al Brasil el nombre d’avortaments clandestins ha crescut per la por de les malformacions fetals i el diari Folha de São Paulo es mostrava partidari la setmana passada de la conveniència de revisar les restriccions i ampliar els requisits que despenalitzen la interrupció.

No es tracta, asseguren les organitzacions de dones, d’obligar a aprovar lleis de l’avortament, com denuncien molts dels sectors més conservadors. Però la propagació del Zika -l’OMS calcula que afectarà quatre milions de persones aquest any- ha reobert el debat recurrent sobre aquesta qüestió. Per a la responsable de Women’s Link, el virus ha posat “la societat llatinoamericana davant del mirall” i permet veure-hi mancances i buits legals en planificació familiar, avortament i accés als anticonceptius clàssics o la pastilla de l’endemà. En definitiva, continua l’experta, el brot està servint per discutir sobre les “falses polítiques de planificació familiar i de l’eficiència d’unes campanyes informatives poc comprensibles perquè es fan només en castellà, malgrat que no és la llengua pròpia d’un important gruix de la població”.

En una àrea castigada per la violència de gènere i els comportaments masclistes, apuntar com a solució l’ajornament dels embarassos és “deixar la dona com a responsable de solucionar” l’epidèmia i si el brot continua “també en seran les culpables”, lamenta De Jesús.

stats