UNIVERSITAT
Societat 09/06/2018

Un jutjat sentencia que la UB discrimina els professors associats

El jutge reconeix el dret dels professors associats a cobrar segons el mateix còmput que els altres professors

E.b.
2 min
El professorat associat de la UB en una protesta recent pels seus drets.

BarcelonaLa Universitat de Barcelona (UB) manté “un greuge comparatiu (discriminatori) entre els professors associats i la resta del professorat”, afirma una sentència del jutjat social número 26 de Barcelona emesa arran d’una denúncia del sindicat CGT. “La sentència reconeix el dret que tenim el professorat associat que la nostra feina sigui reconeguda de la mateixa manera que la del professorat a temps complet”, va declarar ahir el sindicat en un comunicat. El jutge reconeix el dret dels professors associats a cobrar segons el mateix còmput que els altres professors, és a dir, que haurien de cobrar més o treballar menys. La universitat ha declinat comentar la sentència fins que l’hagi pogut analitzar.

En concret, la decisió judicial indica que les directrius per a l’organització acadèmica i docent, aprovades el 2013 per adaptar la universitat a l’aplicació del pla de Bolonya, van implicar “un tractament diferenciat injustificat” entre els professors associats i la resta de personal docent. Les directrius del 2013 van incloure un sistema per compensar l’augment d’hores de feina que va implicar la integració a l’espai europeu d’educació superior (EEES) que, segons va denunciar la CGT, “n’exclou el professorat associat”. La sentència els dona la raó en aquest sentit i dictamina que, per a ells, no es té en compte la repercussió de l’EEES “que comporta un augment d’hores de docència”.

El sindicat, satisfet per la decisió judicial, reclama a la universitat que no malgasti diners recorrent-la. Assegura que reconeix que no els paguen moltes de les hores que els associats dediquen a ensenyar, i que les que dediquen a la recerca i la gestió senzillament no les cobren. La sentència també diu que “s’acredita que els professors associats fan més hores” que les que els pertoquen, “superant les hores de docència autoritzades per conveni col·lectiu o per contracte”. La decisió judicial declara “discriminatòria i no justificada” la manera de calcular les hores de feina -i el sou corresponent- dels professors associats.

stats