Societat 22/01/2020

Afectacions a Rodalies, talls a carreteres i dos ponts malmesos per la Tordera

El trànsit ferroviari entre Blanes i Malgrat de Mar estarà entre sis i nou mesos interromput

Ara
3 min
L'esfondrament d'un pont a la Tordera

BarcelonaLa caiguda d'arbres sobre les vies, l'acumulació d'aigua i les esllavissades estan fent d'aquest dimecres un dia complicat per al servei de Rodalies, amb fins a cinc talls de servei i afectacions que condicionen la circulació de trens a les línies R1, RG1, R2, R11 i R3. A la R1, s'interromp la circulació entre Arenys i Maçanet perquè existeix risc de desbordament de rieres a la zona. En la mateixa línia només circularà un tren per hora i sentit entre l'Hospitalet i Arenys sense aturada a Premià de Mar sentit nord, a causa dels danys causats pel fort onatge a l'estació d'aquest municipi.

A la R2 nord, els trens no circulen entre Sant Celoni i Maçanet i en conseqüència es dona servei llançadora entre les estacions Granollers i Sant Celoni. La circulació a les línies R11 i RG1 està totalment suspesa. A la R3, Adif manté inoperatiu el servei entre La Garriga i Puigcerdà.

Mesos de reparacions

El servei ferroviari entre Blanes i Malgrat de Mar, afectat per l'esfondrament del pont entre Blanes i Malgrat de Mar, estarà interromput entre sis i nou mesos. Així ho ha anunciat aquest migdia el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha detallat que el Govern s'ha reunit amb Adif per valorar les reparacions que s'hauran de fer a causa de les conseqüències de la borrasca. El conseller ha advertit que aquest termini es tracta d'una "primera aproximació" i ha afegit que mentrestant hauran de buscar un "sistema alternatiu" per cobrir part del trajecte amb busos. "Hem de continuar prestant el servei de transport públic el més eficient possible", ha puntualitzat. A més, Territori xifra en 5 milions d'euros refer el pont de la carretera entre Malgrat i Blanes afectat per la borrasca.

Pont d'en Pitxota partit per la meitat per la crescuda del riu Tordera

El temporal ha deixat sense llum prop de 30.000 persones de més d'un centenar de municipis catalans, segons les últimes dades de què disposa el departament d'Empresa de la Generalitat, i no hi ha subministrament d'aigua per diverses incidències causades pel temporal a Arbúcies, Lliçà de Munt i Balenyà, entre d'altres.

Evitar desplaçaments

El temporal Gloria ha causat afectacions a 68 trams de la xarxa viària catalana per inundacions, esllavissades o per la presència d'obstacles a la via, segons dades del Servei Català de Trànsit. Girona és la demarcació més afectada amb 34 trams tallats: estan tancades al trànsit la C-35 i la BV-5123 a Hostalric, la BV-6001 a Malgrat de Mar, la GI-512 a Tordera, la BV-5301 al Montseny, la C-25 i la C-153, ambdues a Gurb, la C-12 a Tortosa, la TP-3311 a Galera i la N-II a Canet de Mar.

També estan tallades per inundacions altres carreteres secundàries al seu pas per localitats com Blanes, Sant Hilari de Sacalm, Osor o Bellcaire d'Empordà, en què la pluja està fent estralls, mentre que la GIV-4016 està tancada per neu a Planoles.

A més, les cadenes són obligatòries en una desena de carreteres. L'AP-7 s'ha reobert a Hostalric, tot i que només hi ha un carril obert i una cua en moviment. A la Roca del Vallès hi ha una cua de 9 km a la mateixa AP-7 i retencions a la C-60 entre Mataró i la Roca.

Una altra quarantena de carreteres catalanes s'han vist afectades pels efectes del temporal i tenen restriccions per circular-hi, es dóna pas alternatiu per algun dels seus carrils. Només hi ha un carril obert per sentit a la C-42 a l'Aldea per inundacions i a la T-301, a Tortosa, s'ha restringit el pas a vehicles de tercera categoria pel mateix motiu.

Protecció Civil demana evitar desplaçaments interurbans al Montseny, Fogars de Montclús, Sant Pere de Vilamajor, Sant Esteve de Palautordera, Santa Maria de Palautordera, Gualba, Sant Celoni, Fogars de la Selva, Malgrat de Mar, Palafolls, Blanes, Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Massanes i Hostalric.

stats