Societat 28/10/2012

"S'ha de saber demanar ajuda quan es necessita"

Laura Díaz-roig
2 min
Antonio Porcar va intentar suïcidar-se quan tenia 27 anys i ha estat ingressat per depressió.

BARCELONAHa estat un procés llarg, però Antonio Porcar ha après a demanar ajuda. No té cap problema per explicar que ha intentat suïcidar-se dos cops. "Realment no estàs veient les coses de manera objectiva, tot i que en aquell moment pensis que no hi ha una altra sortida", assegura.

Als 27 anys l'Antonio, que ara en té 36, treballava de camioner. Després de tenir tres accidents "importants" amb el camió, els seus caps el van reunir per advertir-li que no podia continuar així. "No vaig encaixar bé que els meus caps em cridessin l'atenció", explica. Va ser el primer cop que va intentar suïcidar-se. "Quan em van trobar em van portar al psiquiàtric de Sant Boi de Llobregat, on em van diagnosticar una depressió severa i un trastorn de personalitat", diu l'Antonio, que va estar ingressat poc menys de dos mesos.

Després de passar per l'hospital de dia i acabar de recuperar-se, va decidir que no es volia medicar més. Els primers tres mesos va estar bé, però en poc temps va recaure i va tornar a intentar suïcidar-se. "Els primers mesos em vaig negar a entendre que tenia un problema", reconeix. No se n'amaga, però no vol parlar de com va intentar acabar amb la seva vida, perquè creu que pot "donar idees" a les persones que s'ho estan plantejant. "Jo feia temps que hi donava voltes, però una pel·lícula em va mostrar com fer-ho sense sentir dolor -reconeix-. No ho vull explicar perquè ningú agafi idees".

"Sempre hi ha alternatives"

L'Antonio ha estat quatre vegades ingressat, les dues últimes a petició pròpia. "Sempre hi ha alternatives i t'has de deixar guiar. He après a demanar ajuda, com quan et fa mal una cama i has d'anar al traumatòleg", explica. Assegura que qui millor detecta els símptomes és un mateix i li han ensenyat a identificar els senyals, les idees recurrents i possibles detonants.

Considera que el principal problema és que hi ha gent conscient que ha de demanar ajuda però no sap com demanar-la ni a qui. "S'ha de treballar més l'anàlisi dels motius que porten la gent a voler suïcidar-se", explica l'Antonio, que assegura que els seus pares l'han ajudat molt. "No m'importa explicar que he intentat suïcidar-me, però la gent ha de tractar-me igual que abans de saber-ho, ni millor, ni pitjor", conclou.

stats