DIA MUNDIAL CONTRA LA SIDA
Societat 01/12/2010

Bonaventura Clotet: "D'aquí deu anys tindrem una vacuna contra la sida"

Hi continua havent noves infeccions perquè s'ha perdut la por a la malaltia. Cada any es diagnostiquen uns 600 nous casos i més de 33 milions de persones al món viuen amb VIH

Lara Bonilla
3 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } El seu despatx no és el que un imaginaria per un metge. És petit i caòtic. La taula s'amaga sota una pila de papers, llibretes, rotuladors i vasos de plàstic buits. Un adhesiu de Free Catalonia a la paret i records de viatges als prestatges conviuen amb manuals mèdics i amb un llibre sobre el Segle d'Or. I a dalt de tot, un arxivador de cartró on hi ha escrit a mà: VACUNA VIH. Aquest és el món de Bonaventura Clotet, un dels noms de referència en la lluita contra la sida. Porta la medicina als gens.

- És el tercer Bonaventura Clotet metge. La saga familiar pesa?

Sí, vaig sentir el pes de la tradició mèdica però vaig tenir la sort que m'agradava. L'avi va organitzar el primer congrés de metges en llengua catalana el 1913. Era un home de Tremp fet a ell mateix i molt humil. Ell va ser l'inici de la saga dels Bonaventura Clotet, que jo he heretat però que no he seguit amb el meu fill. Cal renovar-se.

- No és la única tradició familiar que s'ha trencat. Amb tants metges a la família, els seus fills han sortit actors... [Són Marc i Aina Clotet]

Sí, igual que el virus muta, també hi ha mutacions a les famílies. Continuar la trajectòria d'un pare suposa, d'entrada, un repte més elevat del que és habitual i ells han estat intel·ligents. Quina necessitat hi ha de comparar-se? Només es viu un cop i ells treballen en que els agrada.

- I vostè?

He tingut una gran sort perquè com a metge he viscut l'inici d'una epidèmia i el seu control, cosa que és inusual, ja que totes les grans epidèmies, com la tuberculosi o la sífilis, van trigar segles a controlar-se. També tinc la sort de tenir una família que m'ha recolzat sempre i, finalment, la sort de veure guanyar el Barça de les sis copes. Què més puc demanar?

- Posar el colofó amb una vacuna contra la sida?

Sí, sí, la vacuna clarament. I després que el Barça torni a fer triplet! Ara hi ha dos grans reptes en la recerca de la sida, que són trobar la vacuna i eradicar el virus de les persones infectades perquè no poden estar fent tractament tota la vida. És tòxic i a més té un cost econòmic. Per això, el més intel·ligent és invertir en recerca.

-Treballa amb el doctor Josep Maria Gatell, de l'Hospital Clínic, en la recerca d'una vacuna. Es pot posar una data?

Crec que d'aquí deu anys tenim podem eradicar el VIH i disposar d'una vacuna que, si no és la definitiva, sigui una de les eficaces. Anem pel bon camí, hi ha uns models que són prometedors i que esperem assajar d'aquí un any.

- Des dels primers casos de sida han passat gairebé 30 anys. Què ha canviat?

Quan la sida va començar, els malalts es quedaven cecs, extremadament prims i morien deixats per la família i els amics. En menys de deu anys hem passat de la mort dels pacients a cronificar la malaltia. Això ja és un gran avenç. És una de les evolucions més ràpides que hi ha hagut mai en una epidèmia. I el següent gran canvi ha estat reduir la toxicitat dels fàrmacs.

- I què no ha canviat?

Hi continua havent noves infeccions i és perquè no s'utilitza bé el preservatiu. S'ha perdut la por i s'ha frivolitzat la malaltia. S'han relaxat els costums davant el que és l'epidèmia de la sida però el que la gent desconeix és que hi ha un 5% de persones que s'infecten amb un virus del VIH molt resistent, que té una progressió ràpida, i poden morir. No és freqüent però és possible.

- Per què els malalts continuen estant tan estigmatitzats?

Se segueix pensant que és una malaltia de pràctiques determinades i la sida pot afectar tothom. És una malaltia que se silencia quan no s'ha de discriminar a ningú perquè el virus no discrimina.

- Aquesta setmana hem sabut que una píndola podria prevenir la sida en persones sanes. Què li sembla?

És una troballa important però s'ha d'anar en compte que això no frivolitzi encara més la sida. No hauria de ser substitutiu del preservatiu, ja que no protegeix al 100% i podria augmentar el nombre d'infeccions.

- S'ha quedat curt el Papa amb les seves paraules sobre l'ús del preservatiu?

És un petit avenç però hauria d'anar més enllà. A Europa i als EUA no crec que la joventut es guiï pel que dicta el Vaticà, però en països en vies de desenvolupament, on les recomanacions de l'Església sí que tenen impacte, ens podria ajudar a prevenir la transmissió de la sida.

- Pot deixar la feina al laboratori quan torna a casa?

No, mai ho aparques del tot. No és senzill.

stats