Societat 07/05/2018

El Síndic avisa que la majoria de denúncies per adoctrinament són "falsejades i inconsistents"

Ribó assegura que "és normal i necessari" tractar la situació política a classe

Laia Vicens
3 min
Desenes de persones es van concentrar dimarts davant l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca en suport dels nou professors d’El Palau investigats per la fiscalia.

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha avisat aquest dilluns que alguns dels casos que el ministeri d'Educació investiga per adoctrinament a les aules catalanes són denúncies "falsejades, inconsistents i extemporànies". La setmana passada el ministeri va fer públics els tres requeriments amb un llistat de casos que el Síndic de Greuges xifra en 54 incidències concretes referides a 48 centres educatius. A més, el Síndic ha rebut nou queixes, 21 consultes i ha obert dues actuacions d'ofici en relació a aquestes problemàtiques, encara que només en sis de tots aquests casos s'han incorporat referències concretes per poder verificar els casos. En total, es registren 87 incidències que afecten 53 centres educatius. Ribó ha dit que en només un cas el professor ha admès que va fer comentaris despectius i que va demanar perdó als alumnes.

En una roda de premsa, el síndic ha fet referència a les denúncies "indirectes", "anònimes" i de "gent que viu fora de Catalunya". "Ens sorprèn que les autoritats no hagin comprovat els casos", ha dit Ribó. De fet, ha afirmat que després d'analitzar tots els llibres de text –el sindicat AMES va denunciar que s'adoctrinava a través dels llibres– "no hi ha cap evidència sobre adoctrinament en els llibres de text a Catalunya". "Parlo amb el rigor de la institució", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha dit que, tot i que hi ha "por" entre el professorat, seria un "error" deixar de parlar de la situació política a classe. "És normal i necessari tractar la situació política a Catalunya", ha afirmat, perquè s'ha "d'educar en ciutadania".

En relació al polèmic cas de Sant Andreu de la Barca, en què la fiscalia investiga per delicte d'odi nou professors denunciats per "humiliar" fills de guàrdies civils, Ribó ha lamentat la "manca d'imparcialitat" en les investigacions de la fiscalia, perquè només s'ha tingut en compte la versió dels denunciants i no la dels professors implicats. El síndic ha fet especial èmfasi en aquest cas perquè ha denunciat en diverses ocasions que no s'hagin interposat queixes per la via ordinària (a la direcció o a inspecció), sinó que s'hagi optat per la via penal per solucionar el cas. "L'única via per solucionar els conflictes és la via de la comunitat educativa, mai la via penal", ha assegurat.

Així, ha instat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i tots els líders polítics del Congrés i el Parlament a abordar aquestes problemàtiques "dins del marc de la comunitat educativa".

Ciutadans demana la compareixença "immediata" del Síndic

Davant les declaracions del Síndic, Ciutadans ha demanat la seva compareixença "immediata i urgent" perquè expliqui la seva "actuació o falta" d'ella en el cas de l'institut El Palau de Sant Andreu de la Barca, segons ha avançat Efe.

D'acord amb l'escrit registrat, el partit que lidera Inés Arrimadas proposa la "deguda i obligatòria adopció per la Mesa de la comissió d'una immediata i urgent convocatòria i celebració de sessió informativa" del Síndic de Greuges i de la seva adjunta per a la defensa de nens i adolescents, María Jesús Larios.

L'objectiu d'aquestes compareixences, precisa Ciutadans en el seu escrit, és "exposar i sotmetre's al control parlamentari per la seva actuació o falta d'actuació davant diversos casos en els quals els drets i interessos de nens i adolescents s'han pogut veure greument vulnerats", com a l'Institut El Palau o en els casos d '"utilització de símbols partidistes en festes populars destinades a nens".

stats