Societat 12/09/2016

El síndic adverteix al Parlament que la tragèdia d'Agramunt es podria repetir

Rafael Ribó reclama crear un mapa dels equipaments ubicats en zones inundables, com ara la residència que es va inundar i on van morir quatre avis

Ara
3 min
La residència afectada /SANTI IGLESIAS

BarcelonaEl síndic de greuges, Rafael Ribó, ha advertit aquest dilluns a la tarda al Parlament que la tragèdia d'Agramunt, en la qual van morir quatre avis d'una residència que es va inundar després del desbordament del riu Sió, podria repetir-se perquè gairebé un any després no s'han pres totes les mesures que va reclamar en la primera fase de la investigació. Per això, ha reclamat que es creï una comissió de seguiment per depurar responsabilitats i que es faci un catàleg per controlar els equipaments construïts en zones inundables.

"A molt poca distància de la residència d'Agramunt hi ha una escola bressol, i a Catalunya avui continua havent-hi equipaments en zones inundables", ha advertit el síndic, que ha presentat a la cambra l'informe que va realitzar pocs dies després dels fets en el qual alertava de negligències en la concessió de la llicència d'obres de la residència i de descoordinació entre l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) en matèria d'inspecció i prevenció.

El síndic també ha reclamat a les administracions que accelerin l'elaboració d'un catàleg d'equipaments en zones inundables. En el seu informe donava a l'administració un marge de dos anys per posar-lo en marxa, però assegura que després de deu mesos no s'ha començat. "El Sió no és l'Ebre o l'Amazones, però quan un riu baixa no hi ha qui l'aturi. Calen previsions a llarg termini", ha insistit Ribó.

L'Ajuntament d'Agramunt ha instal·lat sensors a la llera del riu

Qui assegura que ha estat treballant de valent durant aquests mesos, segons ha reconegut també el síndic, és l'Ajuntament d'Agramunt. "Hem fet moltes coses, probablement més de les que ens pertocaven", explica a l'ARA l'alcalde del municipi, Bernat Solé. A banda d'inhabilitar la planta semisoterrada on es van ofegar els ancians, han modificat la normativa per tal que quedi prohibida la pernoctació en plantes inundables. També han contractat una empresa per instal·lar sensors a la llera del riu i disposar així de més informació quan hi hagi perill d'inundacions. "Entenem que com a ajuntament ho necessitàvem, encara que la seva instal·lació no ens correspondria a nosaltres", assenyala Solé.

Pel que fa a la llar d'infants, l'Ajuntament ja l'ha reubicat. "Són decisions difícils, hi ha un procés judicial en marxa i en el seu moment es depuraran responsabilitats, però com a ajuntament no hem parat", conclou. Segons explica l'alcalde, estan en converses amb l'ACA i Protecció Civil, així com amb la comarca de la Segarra, que és d'on vénen les afectacions per les pluges.

Comissió d'investigació

Ribó ha instat els diputats del Parlament a crear una comissió d'investigació per "analitzar aquests fenòmens" i depurar responsabilitats. Deu mesos després dels fets, ha assegurat que l'ACA i la CHE continuen instal·lades "en el joc del ping-pong" i les ha acusat "de manca de concreció" a l'hora de determinar les seves funcions i de "falta de rigor" pel que fa a la concessió de les llicències.

El Síndic, Rafael Ribó, durant la seva compareixença al Parlament

També ha reclamat a l'ACA més "implicació" en matèria d'inspecció i que no deixi habilitar "mai més" plantes subterrànies en equipaments en zones inundables.

El diputat de Junts pel Sí Antoni Balasch ha assegurat que el Govern ja està portant a terme "actuacions de correcció", si bé no ha especificat quines. Des de l'oposició, Albano Dante Fachin (CSQP), ha instat la resta de parlamentaris de la comissió a fer-se coresponsables de vigilar que les recomanacions de l'organisme es compleixin.

stats