Municipal

Sis de cada deu casos de discriminació a Barcelona són per racisme o LGTBIfòbia

L'Ajuntament serà acusació popular en el cas de l'agressió homòfoba del Somorrostro

Clara López Alcaide
3 min
Campanya de l'Ajuntament de Barcelona contra la LGTBIfòbia

BarcelonaEl racisme i la LGTBIfòbia són les principals causes del creixement de denúncies per discriminació a Barcelona. Els primers sis mesos de l'any s'han registrat fins a 125 casos de discriminació a la ciutat, una xifra lleugerament superior a la del mateix període de l'any passat (111), segons l'últim balanç de l'Oficina de la No Discriminació (OND) de l'Ajuntament de Barcelona. El racisme i la xenofòbia i la LGTBIfòbia acumulen més del 60% dels expedients oberts i es mantenen com les causes principals amb un pes semblant en les denúncies (per sobre del 30% en els dos casos), però han evolucionat de manera diferent els últims anys: mentre que les denúncies per racisme i xenofòbia van caure 12 punts de gener a juny, les relacionades amb la LGTBIfòbia van augmentar fins a 5 punts, una xifra que preocupa al consistori.

En aquest sentit, el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha anunciat que l'Ajuntament de Barcelona es personarà aquesta mateixa setmana com a acusació popular en el cas de la presumpta agressió homòfoba a la platja del Somorrostro a finals de maig. Serra ha recordat que es tracta d'un cas "molt greu" perquè l'agressió es va produir "sense cap discussió prèvia" i perquè una de les víctimes ha requerit una intervenció quirúrgica complexa per fractura de mandíbula. El regidor ha explicat que fins ara han fet un acompanyament psicosocial i mèdic a les víctimes i que, ara que la part sanitària ha avançat, "toca la part judicial".

En dades absolutes, del gener al juny es van obrir 39 expedients per casos d'LGTBIfòbia: 23 per homofòbia, 14 per transfòbia i 2 per lesbofòbia. La gran majoria, 24, han estat vulneracions del dret a la integritat moral i en 7 ocasions es tracta d'agressions físiques. En total, durant el 2020 l'oficina municipal va tenir coneixement de 15 agressions físiques per LGTBIfòbia, 11 de les quals (totes homòfobes) el primer semestre.

Més discriminació en l'accés a l'habitatge

Pel que fa a la resta de motius de discriminació, a banda dels casos de racisme, destaquen les discriminacions relacionades amb la discapacitat (el 10,57% de les denúncies), la salut (el 8,94%) i la posició econòmica (6,50%). Aquestes tres causes de discriminació augmenten respecte les dades de l'any passat. Per tipus de discriminacions registrades, l'increment més gran s'ha produït en l'accés a l'habitatge, que ha passat de 9 casos el 2020 a 13 el mateix període d'aquest any. Una vulneració, segons Serra, que és especialment freqüent entre les persones racialitzades o que pateixen alguna discapacitat. El regidor ha recordat que l'Ajuntament té capacitat sancionadora en aquests casos i ha destacat que ja s'ha multat en dues ocasions per discriminar per motius d'origen a l'hora d'accedir a un habitatge, l'última vegada a l'agost.

D'altra banda, els primers sis mesos de l'any es van obrir 11 expedients relacionats amb aquests casos, mentre que l'any passat em van ser 27. Serra ha celebrat haver revertit el repunt de discriminacions que es va registrar l'any passat a la ciutat, que ha atribuït a "l'estrès" causat per la pandèmia: "És una molt bona notícia, a poc a poc es va normalitzant aquesta situació que a tots tant ens preocupava". Amb tot, ha volgut remarcar que els casos recollits per l'OND no reflecteixen el total de discriminacions que es registren a la ciutat perquè hi ha una bona part de les víctimes que no arriben a denunciar. "Hi ha una xifra oculta de casos que no es visibilitzen per diferents qüestions; per desconeixement, perquè les víctimes són persones en situació d'alta vulnerabilitat, o bé perquè tenen altres situacions que van per davant de la mateixa reparació de la discriminació", ha resumit.

stats