EDUCACIÓ
Societat 08/04/2011

La Generalitat eliminarà la sisena hora de classe a les escoles públiques

La supressió permetria recol·locar 4.600 mestres. Evitaria haver de contractar més docents per fer front a l'augment d'alumnat. La mesura la va implantar el tripartit el 2006 per equiparar l'horari de l'escola pública amb el de la concertada. Els sindicats s'hi van oposar

Redacció
2 min
Des de l'any 1991 els mestres de tot l'estat es poden jubilar als 60 anys. La mesura expira el 31 d'agost d'aquest any.

BarcelonaLa consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, eliminarà la sisena hora. Així ho avança aquest matí La VanguardiaLa Vanguardia. La mesura la va implantar el tripartit el curs 2006-2007 a les escoles públiques per equiparar l'horari escolar amb el dels centres concertats. La iniciativa va comptar amb l'oposició del professorat, que va arribar a convocar fins a sis vagues per protestar contra l'acció de l'aleshores conseller, Ernest Maragall. Rigau ja es va mostrat molt escèptica amb la sisena hora només entrar al Govern i ja va apuntar que la seva supressió podria ser una de les mesures per fer front a la crisi. Els mestres de més que van entrar al sistema arran de la sisena hora es podrien aprofitar per fer front a l'augment d'alumnat previst encara pels propers anys a l'última etapa de primària. L'eliminació, per tant, permetria afrontar millor aquest context de crisi.

Segons explica La Vanguardia, aquesta hora extra no lectiva perdrà el seu caràcter general en la pràctica totalitat de centres. Ensenyament estaria d'acord, però, a arribar a una fórmula intermitja. Per exemple, suprimir-la a primer i segon de primària en els centres que així ho demanin, eliminar-la completament a tots els nivells, de primer a sisè, o mantenir-la en tots els cursos de manera excepcional si l'escola es troba en un entorn sociocultural difícil i es demostra indispensable per a l'èxit escolar.

La sisena hora era una de les mesures estrella del Pacte Nacional per l'Educació, impulsat pel tripartit el 2006. La mesura unificava els horaris escolars de la pública i la privada. A la llarga, la Generalitat preveia pagar a la patronal de la concertada els diners d'aquesta hora de més que ara paguen els pares a través de diverses fórmules, sovint de manera encoberta. Aquest pagament no es va arribar a fer.

La sisena hora ha obligat a ampliar la plantilla de mestres. Fins a 4.600 docents més, per fer front a les 175 hores de classe de més per curs. La supressió suposarà un estalvi important i permetrà a Rigau afrontar amb millors condicions l'escenari de retallades pressupostàries.

stats