Societat 09/04/2013

Sistach rep la Medalla d'Or de la Generalitat instant a defensar les arrels cristianes i la identitat de Catalunya

El president Mas li agraeix les seves gestions per apropar Catalunya al Vaticà

Acn
2 min

BarcelonaEl cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, ha rebut aquest dimarts la Medalla d'Or de la Generalitat instant a defensar les arrels cristianes i l'identitat de Catalunya. En l'acte d'entrega del guardó Sistach ha agraït el premi en nom de tota l'Església i ha recordat que en aquests moments de crisi, institucions cristianes com Càritas són més necessàries que mai per lluitar contra els efectes de la recessió, com els desnonaments o l'atur juvenil. El president Artur Mas, per la seva banda, ha elogiat la figura de Sistach i li ha agraït la seva tasca pastoral i d'apropament de l'Església catalana i el Vaticà, amb la visita del Papa Benet XVI a Barcelona la tardor del 2010.

En el seu discurs, Sistach ha considerat que l'Església, en moments de crisi econòmica i "de valors" pot aportar "seny i prudència, però també coratge i visió de futur". Per això, ha posat en valor que Càritas tingui més voluntaris i donatius que mai. El cardenal també ha recordat la visita de Benet XVI a la Sagrada Família de Barcelona, cosa que ha valorat, recordant la fe cristiana del seu arquitecte, Antoni Gaudí.

Per la seva banda, el president Mas ha agraït a Sistach la dedicació social de l'Església en uns temps on la cohesió social està "amenaçada", però també la seva tasca en defensa de la cultura i la identitat de Catalunya i les seves gestions per apropar-la al Vaticà. Però per servir a Catalunya, ha dit, "no cal ser president, ni cardenal, ni catedràtic, ni conseller", sinó treballar dia a dia, com les "desenes de milers de persones anònimes i compromeses" que ho fan a Catalunya, "un dels grans actius i tresor impagable" que té el país.

Mas ha explicat que el guardó s'hauria d'haver lliurat la tardor passada, però la convocatòria d'eleccions ho va impedir. Aleshores hauria coincidit amb els 50 anys de sacerdoci de Sistach, els 25 anys com a bisbe i els dos anys de la visita del Papa a Barcelona. Ara a l'abril, però, coincideix amb el dia que es commemora el 75 aniversari de l'afusellament de Manuel Carrasco i Formiguera i amb el mes que se celebren els dos patrons de Catalunya: Sant Jordi i la Verge de Montserrat.

Sistach va néixer el 1937 a Barcelona i va ser ordenat sacerdot el 1961 a Cornellà de Llobregat, coincidint amb l'inici del Concili Vaticà Segon, cosa que el va colpir molt. El 1979 el cardenal de Barcelona Narcís Jubany el va nomenar vicari general i el 1987 va ser designat bisbe auxiliar de Barcelona. Posteriorment va ocupar el càrrec a la diòcesi de Tortosa i a Tarragona. Finalment el 2004 va ser nomenat arquebisbe de Barcelona i posteriorment cardenal.

La Medalla d'Or és el guardó més alt que concedeix la Generalitat i anteriorment l'han rebuda personatges com artistes com Joan Miró, Pau Casals, Josep Pla, Salvador Espriu, Salvador Dalí, Montserrat Caballé, Antoni Tàpies, Joan Antoni Samaranch, Miquel Martí i Pol o els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall. De l'àmbit religiós l'han rebut el cardenal Narcís Jubany i les abadies de Montserrat i Poblet.

stats