Societat 28/07/2021

El sistema de protecció d’infants migrants sols a Espanya és “insuficient i ineficaç”

L'Unicef alerta que cal més acompanyament als menors i als extutelats i un sistema estatal de derivació cap a totes les comunitats

Joana Garreta Passola
2 min
Una barcassa interceptada per la Guàrdia Civil arribant a Arguineguín.

BarcelonaUns 3.830 infants, la majoria no acompanyats, han arribat en l’últim any i mig a les Illes Canàries travessant el mar en la que es considera una de les rutes marítimes més perilloses del món. Malgrat que aquests infants haurien de ser acollits, tutelats i acompanyats, la saturació del sistema fa que en molts casos no sigui així. El model espanyol de distribució de competències per a la protecció d'infants que migren sols és "insuficient, inadequat i ineficaç", segons ha denunciat l’especialista en migracions Pablo Ceriani, autor de l'últim informe de l'Unicef. A la pràctica això deixa molts d'aquests menors "desprotegits", ha alertat.

L'informe reconeix la bona feina que fan els equips: aproximadament en un 20% dels casos, quan els centres compten amb els recursos i les condicions per fer-ho, hi ha una bona recepció i una progressiva protecció i integració dels menors. La saturació, però, fa que en el 80% dels casos restants els infants i joves es trobin que han d'esperar mesos en unes condicions inadequades. Aquestes dades estan recollides en l’informe de l'Unicef Canarias: Niños y niñas migrantes en una de las rutas más peligrosas del mundo, fet a partir del treball de camp i diverses entrevistes que es van realitzar durant la primera quinzena de juny i, territorialment, es va centrar en les illes de Tenerife, Gran Canària i Fuerteventura.

El treball planteja propostes per posar remei a la situació com que s'elabori una estratègia estatal conjunta tant per als menors que han migrat sols com per als que són extutelats. A més, insten a crear un model de gestió de contingència humanitària migratòria que funcioni amb un sistema de derivació d'aquests menors perquè els acullin totes les comunitats autònomes i no només les frontereres o costaneres.

Ceuta: menors dormint al carrer  

Després de l’entrada massiva de persones a Ceuta que hi va haver el maig passat, l'Unicef calcula que uns 1.128 infants han estat atesos per les diferents entitats públiques. La fiscalia de menors afirma, però, que 820 infants estan en els diferents dispositius d’acollida que s’han creat.

Un dels temes que més preocupen a la ciutat autònoma és el gran nombre de menors vivint al carrer, que s’estima que se situa entre 300 i 500, però no hi ha un registre acurat de les dades. A més, cal destacar que l’edat mitjana dels menors que han migrat sols ha baixat i alhora ha crescut de manera important el nombre de noies.

stats