MEDI AMBIENT
Societat 06/05/2018

La sobrepesca dispara les meduses a la platja

La invasió d’aquests invertebrats a la primavera fa pensar en un estiu complicat per als banyistes

4 min
La sobrepesca dispara les meduses a la platja

BarcelonaMoltes de les persones que s’han acostat a la platja els últims dies s’han trobat amb una estampa inèdita i sorprenent: des del cap de setmana passat una impactant estesa de meduses ha tenyit moltes platges de Catalunya d’un to blavós. Es tracta d’un tipus de medusa anomenada Barqueta de Sant Pere, una varietat que és poc urticant i poques vegades perillosa, força habitual cap al final de l’hivern i durant la primavera.

L’aparició d’aquest tipus de medusa no ha sorprès els experts, però sí que és excepcional la gran quantitat d’aquests invertebrats que han irromput els últims dies i la manera com s’han estès per gran part de la costa catalana. Una de les persones que més hi entenen a Catalunya és l’investigador de l’Institut de Ciències del Mar Josep Maria Gili, que assegura que algunes de les fotografies que ha pogut veure aquests últims dies no les recorda en els més de 20 anys que fa que es dedica al seguiment d’aquestes espècies. Posa l’exemple de la platja del Port de Selva, on l’estesa de meduses per la sorra ha sigut espectacular, segons Gili, que destaca que la invasió dels últims dies és realment estranya, i és de l’ordre d’unes 100 vegades superior a les habituals.

Les persones que es banyen en aquesta època de l’any encara són molt poques, però el fet que a la primavera hi hagi hagut una invasió tan imponent de meduses fa pensar que l’estiu també serà complicat en aquest sentit. Els experts tenen detectat un cicle segons el qual cada 6 o 7 anys es donen un seguit de circumstàncies que afavoreixen l’aparició de meduses a les platges, i la irrupció dels últims dies fa pensar que aquest pot ser un estiu de meduses abundants, també d’altres varietats més perilloses i freqüents a Catalunya com ara la medusa luminescent.

Per què hi ha més meduses?

L’investigador té molt clar quin és el principal motiu que hi hagi més meduses: la sobrepesca. El fet que s’estiguin retirant del mar els peixos que s’alimenten d’aquests animals provoca que el nombre d’aquests invertebrats vagi a més al Mediterrani. Tot i que l’augment de la temperatura del mar durant els últims anys també pot estar influint en aquest augment, és molt poc probable que en sigui el motiu principal. Se sol pensar que un mar més calent afavoreix l’arribada de meduses, però el factor que realment en facilita l’aparició a les platges és que les aigües pròximes a la costa tinguin característiques de temperatura i salinitat similars a les d’alta mar. Quan la temperatura del mar a prop de la costa augmenta ràpidament, o quan hi ha molta aigua dolça, les meduses es mantenen lluny de la costa.

Tot i l’amenaça de la forta presència de meduses a l’estiu, Gili també té motius per a l’optimisme. Segons l’expert, Catalunya està més ben preparada que cap altre regió del Mediterrani per fer front a les invasions d’aquests invertebrats. La feina feta durant les últimes dues dècades fa que a hores d’ara tots els socorristes de les platges tinguin formació sobre què cal fer en cas de picades i puguin actuar ràpidament. A l’estiu també hi ha en funcionament una aplicació per a mòbil que es pot descarregar, iMedJelly, amb informació dia a dia de les aparicions i varietats de meduses que faciliten els mateixos socorristes. Fins i tot en un any de moltes meduses els estudis fets fins ara revelen que els episodis d’invasió estranyament duren més de 2 o 3 dies.

Crema solar contra les picades

El millor que es pot fer per prevenir conseqüències greus és untar-se bé la pell amb protecció solar, ja que aquesta crema actua com a primera pell i alleuja les conseqüències d’una picada. A més, òbviament, de no banyar-se si la bandera a la platja és vermella per meduses o altres motius.

Les meduses viuen en aigües oceàniques i se sap poca cosa de la seva vida a alta mar. Tant és així que Josep Maria Gili assegura que una vegada que la nedadora Tita Llorens es va embarcar en una travessa per alta mar li va demanar que l’informés del que veia en cas que trobés algun banc de meduses. Gràcies a aventures com aquesta se sap que els bancs de meduses poden arribar a tenir una extensió de més de 50 quilòmetres.

Tan molestes com necessàries

Tot i que per als humans les meduses són uns invertebrats incòmodes i que poden arribar a ser perillosos, tenen una funció molt important en l’ecosistema marí. Les meduses s’alimenten de grans quantitats de plàncton i, per tant, per als peixos i tortugues que se les mengen són una gran font d’alimentació. Estudis fets a l’oceà Índic asseguren que una tortuga careta es pot arribar a cruspir fins a una tona de meduses a la setmana. Les tortugues, però, no saben distingir un plàstic d’una medusa i sovint s’ofeguen per aquest motiu.

stats