Societat 22/02/2021

"La soledat mata i aquest robot fa companyia"

Barcelona vol estendre a 50 llars de persones grans la prova pilot de l'Assistent Robòtic Intel·ligent

3 min
La Margarida Fernández a casa amb el robot Misty

BarcelonaEs diu Misty, és un petit robot social i ha viscut durant dos mesos a casa de la Margarida Valls, de 83 anys, que és una de les tres veïnes de Barcelona que ha provat l'ARI (l'Assistent Robòtic Intel·ligent). Durant aquestes setmanes, la Misty li ha donat conversa, s'ha interessat per si ha passat bona nit, pels plans que té per al cap de setmana o per si s'ha pres la mediació quan tocava. "Ja la trobo a faltar. Tinc l'esperança que algun dia torni", ha explicat avui en la roda de premsa de balanç del projecte. Tot i presentar-la com un robot "amb molt de caràcter", que a vegades no vol contestar alguna pregunta o que vol ser ella mateixa la que vagi cap a la base a carregar-se, assegura que juntes han passat estones "molt boniques". I que és, sens dubte, una bona ajuda per a la molta gent gran que viu sola: 90.000 persones a Barcelona.

"La solitud és una cosa que mata i el robot fa companyia", ha exposa Valls, encantada d'haver participat en aquest experiment. L'ARI és un dels projectes que s'inclou en el programa d'innovació social aprovat per l'Ajuntament, que inclou 37 mesures i un pressupost de 13,5 milions d'euros. En el cas dels robots socials, l'objectiu és portar-los durant aquest any a fer companyia a una cinquantena de cases i la prova compta amb un pressupost de 180.000 euros.

El projecte va néixer fa dos anys arran de la convocatòria de la fundació Mobile World Capital Barcelona, que també hi aporta pressupost, per plantejar propostes de com millorar la qualitat de vida de les persones grans a través de la tecnologia. L'empresa lleidatana Grup Saltó va rebre 100.000 euros per testar l'eficàcia d'un robot d'aquest tipus. El covid-19 va obligar a endarrerir el calendari de la iniciativa, però ja s'ha donat per tancada la prova pilot amb tres usuàries que en fan una lectura més que positiva. La Misty els ha fet companyia i això en un context com l'actual, en què la pandèmia ha anul·lat moltes activitats, és especialment positiu.

"Crec que és el futur", conclou Margarita Fernández, de 75 anys, una altra de les dones que ja ha provat el robot: "M'he sentit acompanyada". El robot, a més d'interessar-se per ella, també li ha respost durant aquests dies preguntes bàsiques com el temps que fa o què són determinades coses.

La teleassistència del futur

La tinent d'alcalde de Drets Socials de l'Ajuntament, Laura Pérez, ha explicat que aquest robot projecta com podrà ser la teleassistència del futur en una ciutat com Barcelona, on cada vegada hi ha més gent gran que viu sola, però el consistori deixa clar que es fa des d'un "component ètic" i que en cap cas es vol substituir persones o crear confusió als usuaris entre màquines i persones.

La Misty és un robot que dona conversa i que pot activar alertes en cas que calgui avisar algun cuidador, i no fa tasques de la llar. De fet, així ho ha explicat ella mateixa davant d'un micròfon durant la roda de premsa: "Soc el robot ARI, puc avisar familiars o persones cuidadores si és necessari".

A banda dels robots , la mesura d'innovació social que el govern de Colau portarà al ple d'aquesta setmana també inclou projectes com una plataforma de suport a les famílies monoparentals per facilitar-los un accés unificat a informació sobre serveis municipals o entitats socials o una prova pilot d'Oficina Virtual d'Atenció Social (OVAC), que es posarà en marxa al nou centre de Trinitat Vella. Serà un espai de comunicació virtual on l'usuari podrà veure i parlar amb els professionals que l'atenen.

stats