SEGURETAT ALIMENTÀRIA

Són segurs els aliments que mengem?

Experts i científics defensen els mecanismes de control tot i els últims escàndols viscuts

EN EL PUNT DE MIRA  La carn de cavall, com la de la imatge, ha estat en el punt de mira de molts països on s'ha detectat en productes etiquetats com a vedella.
Thaïs Gutiérrez
10/03/2013
4 min

BarcelonaEls escàndols alimentaris, des de les lasanyes amb carn de cavall fins als pastissos d'Ikea amb bacteris fecals, han omplert pàgines de diaris aquestes últimes setmanes i han disparat l'alarma entre els consumidors. Molts es pregunten si els aliments que mengem són segurs i si passen els controls adequats per garantir aquesta seguretat. Hem parlat amb científics, nutricionistes i experts en aquesta qüestió, que defensen el sistema actual de control i seguretat alimentària i asseguren que podem estar tranquils quan mengem, tot i els últims episodis polèmics.

Controls alimentaris

Com funcionen les proves que passen els aliments?

"Els nostres aliments són segurs, tenim unes garanties que són les més elevades del planeta". Ho diu Andreu Palou, catedràtic de la UIB i director del Laboratori de Biologia Molecular, Nutrició i Biotecnologia (LBNB), que assegura que després de les crisis alimentàries que es van viure als anys 90 la UE va prendre una sèrie de mesures que ara han convertit el seu sistema de control alimentari en un dels més segurs del món. "Hi ha diverses formes de control -explica aquest expert- que estableixen els referents aplicables a cada tipus de problemàtica i hi ha anàlisis i controls sistemàtics a les fronteres de la UE, als escorxadors, al punt de producció, comercialització..." Palou explica que cada dia es detecten anomalies en algun punt d'aquest procés de control, siguin les fronteres, els llocs de producció o els establiments distribuïdors, però assegura que el més normal és que es detectin abans d'arribar al consumidor final. "Els productes que s'escapen dels canals habituals i tenen un impacte real en el consum o en la salut són menys d'un 1 per mil dels casos".

Alfons Vilarrasa, director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, explica que "a Europa els aliments estan controlats des de la granja fins a la taula". Vilarrasa subratlla que el Govern controla totes aquests passos. "En primer lloc, al sector primari, a través dels inspectors del departament d'Agricultura, es controla la producció dels aliments. Posteriorment, quan el producte es transforma hi intervenen les autoritats de l'Agència de Salut Pública amb proves, controls i inspeccions, i un cop l'aliment arriba al consumidor hi intervenen les autoritats de consum".

Aquests controls, destaquen els experts, s'apliquen tant en els aliments produïts aquí com en els que vénen de fora, com en el cas d'alguns productes en què s'ha trobat carn de cavall, que també passen per anàlisis i inspeccions.

Els errors del sistema

Per què hi ha casos com el de la carn de cavall?

"Quan parlem dels últims casos de carn de cavall estem parlant de frau i no d'un tema sanitari", matisa Vilarrasa. Palou també opina el mateix i assegura que tots els casos que han centrat l'atenció mediàtica aquests últims dies no són una qüestió de seguretat alimentària. "Estem parlant essencialment d'una estafa moguda per raons econòmiques, tot i que la Comissió Europea ha ordenat controls addicionals en tots els països per comprovar que no s'hagin colat contaminants a la carn, com alguns derivats d'antiinflamatoris que s'utilitzen per a cavalls", explica Palou.

Per al catedràtic de nutrició i bromatologia de la UB, Abel Mariné, "s'ha exagerat molt aquesta crisi". Per aquest expert: "Tot això s'ha trobat perquè les coses es controlen. No s'ha de minimitzar el problema, i s'han de sancionar els culpables, però no podem dir que falla tot el sistema". Mariné assegura que "si pensem en la quantitat d'aliments que mengem diàriament, podem assegurar que mai hi ha hagut tants controls alimentaris com ara". D'altra banda, Palou destaca una part positiva d'aquesta situació i és que, diu, "cada crisi alimentària suposa un aprenentatge, nous controls i noves normes".

Els consumidors

Com es pot recuperar la confiança en els aliments?

"Cal pensar que sempre que hi ha una alarma en algun dels nivells de control els lots d'aquell aliment es retiren automàticament". Ho explica Eulàlia Vidal, nutricionista i farmacèutica, professora de la Universitat Ramon Llull.

Tot i això, aquesta experta reconeix que en aquests moments els consumidors viuen l'alimentació amb una certa preocupació i per això ella recomana que davant la incertesa "es torni als productes naturals". "Qui estigui preocupat que compri aliments naturals -diu-, és la millor manera d'estar tranquil, perquè saps que a aquells productes no els passa res. Els aliments elaborats, tot i que són totalment fiables, són els que tenen més punts d'estar contaminats perquè s'han manipulat més, se'ls ha alterat la temperatura, han estat barrejats amb altres productes". Tot i això, aquesta nutricionista i farmacèutica diu que confia "plenament" en els sistemes de control que hi ha al nostre país i assegura que la notícia positiva de tots aquests escàndols alimentaris és que es demostra "que les anàlisis i les avaluacions s'estan fent bé".

Per Abel Mariné, avui en dia "hi ha molta malfiança al voltant dels aliments, sobretot els d'origen industrial, i precisament aquests són els que estan més controlats", assegura. Ell no té cap problema a comprar productes preparats, perquè confia plenament que són sans. El que sí que critica són els efectes de la globalització en els aliments, que provoca que hagin de recórrer milers de quilòmetres fins a arribar al seu destí. "Crec -afegeix- que és totalment innecessari que un lot de carn o de fruita es passegi per mig Europa fins que arriba al seu consumidor final".

stats