Societat 25/03/2015

El ministre Soria defensa que la MAT de Santa Coloma de Gramenet no necessita declaració d'impacte ambiental

Ho ha dit en una compareixença a la comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats: "L'Estat complert amb la llei"

Acn
2 min
Cartells en contra de les obres de la subestació de la MAT al costat del cementiri de Santa Coloma de Gramenet / MANOLO GARCÍA

MadridEl ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, ha defensat aquest dimecres el projecte de la línia de molt alta tensió (MAT) al pas seu pas per la localitat de Santa Coloma de Gramenet assegurant que les actuacions no suposen un increment "significatiu ni apreciable" de les afeccions sobre el medi ambient ni sobre la salut de les persones. En una compareixença a la comissió d'Indústria del Congrés dels Diputats, Soria ha afirmat que el govern espanyol ha "complert amb la llei" i que el manteniment de les instal·lacions actuals, de més de 30 anys, tindrien un impacte superior, justificant així que no hagi fet cap declaració d'impacte ambiental.

El ministre d'Indústria, Energia i Turisme ha fet aquestes manifestacions durant la intervenció a la comissió d'Indústria de la cambra baixa en resposta a una petició dels diputats del PSC, Román Ruiz i Esperança Esteve, exigint a Soria que encarregui "d'una vegada" l'informe d'impacte ambiental sobre el pas de la MAT per Santa Coloma arran de l'expedient obert per la Comissió Europea.

Segons Soria, el projecte només consisteix en l'ampliació de la subestació de Santa Coloma de Gramenet que consisteix en incorporar un parc de 400 KV de tensió als parcs ja existents i en el canvi d'ús de l'actual línia, passant-la de 220 kV de tensió a 400.

"Aquestes actuacions no incrementen la probabilitat d'impacte de les instal·lacions existents ni es posa en risc la capacitat de càrrega del medi natural", ha subratllat, tot afegint que la modificació de les línies d'entrada i de sortida tan sols passa per la col·locació d'un "nou suport i per l'estesa d'un cable conductor de prop de 600 metres fora d'espais protegits".

És per això que ha insistit que aquests treballs no representen "cap afectació al sòl, a la flora ni a la fauna protegida", tot assegurant que "l'afecció al sòl està molt localitzada i es limita al nou suport" que s'ha instal·lar per poder absorbir 400 KV de potència. En aquest sentit, ha expressat el seu convenciment que el projecte "no és susceptible de produir abocaments ni residus de cap tipus".

Per la seva banda, el diputats del PSC han recordat que la Comissió Europea va obrir un expedient informatiu al Govern espanyol per no haver dut a terme el projecte d'impacte ambiental corresponent, i han insistit que tant l'Ajuntament com diverses plataformes ciutadanes de Santa Coloma han demanat reiteradament que s'elaborés l'informe.

stats