Barcelona
Societat 03/05/2023

Sorpresa en una restauració a la catedral de Barcelona: el Sant Crist de Lepant és blanc i no negre

Els treballs de neteja d'aquesta figura s'han fet amb gomes d'esborrar i aigua destil·lada calenta

ARA
2 min
La imatge del Crist de Lepant restaurada.

BarcelonaEls segles no han respectat el Sant Crist de Lepant de Barcelona, que durant anys ha lluït una tonalitat fosca que ara s'ha sabut que era fruit de la brutícia acumulada. La imatge de fusta ha tornat a la capella del Santíssim de la catedral després que l'hagin netejat fins a trobar-li el seu color de pell, més clara. El procés ha estat molt senzill: lluny de fer servir instruments i tècniques sofisticats, els especialistes han fet servir una goma d'esborrar per als trossos on només s'acumulava brutícia i aigua destil·lada calenta en les parts amb diverses capes. La sorpresa ha estat que han deixat al descobert l'última policromia de la figura, ha explicat la restauradora Ana Ordóñez.

"Ens havíem acostumat a tenir la imatge bruta, i ara la tenim neta", ha subratllat aquest matí el degà de la catedral, Santiago Bueno, en la presentació dels treballs de restauració al Museu Diocesà de Barcelona, juntament amb el conservador de patrimoni i canonge del temple, Robert Baró, i les restauradores Esther Gual i Ana Ordóñez. Tot i que la imatge del sant era blanca al segle XIX, a l'imaginari col·lectiu dels barcelonins actuals el Sant Crist de Lepant és de color negre. En realitat, el fum i la brutícia, els vernissos, a banda del sutge o les capes de pintura extra que havia rebut han acabat donant-li l'aspecte de sant negre.

El seu és un cas semblant al de la Moreneta, que s'ha anat ennegrint pel pas dels anys, però si la imatge de la Mare de Déu de Montserrat s'ha decidit que mantingués el to enfosquit per no danyar un patrimoni immaterial, en el Sant Crist de Lepant s'ha preferit recuperar l'aspecte original. "Es va poder destacar que la policromia no només estava ben conservada, sinó que era de moltíssima qualitat", ha manifestat Baró, que també ha destacat la conveniència de recuperar el color més clar, ja que "l'ennegriment de la peça es produeix durant el segle XX".

Sobre l'impacte que generarà la neteja en els fidels d'aquesta imatge, que sempre han vist enfosquida, ha assegurat que quedaran "sorpresos", tot i que espera que es vagin enamorant amb el temps del nou aspecte.

Segons la tradició, el Sant Crist de Lepant de Barcelona va estar a la nau capitana de la decisiva batalla de Lepant del 1571, que va impedir l'avenç dels turcs sobre Europa, i la seva característica inclinació del cos s'atribueix al fet que va esquivar una bala, encara que també al fet que va tapar un esvoranc obert al navili.

El color més pàl·lid no és l'única novetat que s'ha descobert amb la restauració, ja que fins ara la imatge estava datada al segle XVI, i ara els experts assenyalen que es pot remuntar a un període anterior, probablement al segle XIII, cosa que hauran de confirmar els investigadors en els mesos vinents.

stats