Societat 13/02/2015

La vida submarina a El Hierro va recuperar-se en només tres mesos després de l'erupció del 2011

Un estudi publicat a la revista 'PLoS ONE' revela que el nombre de bacteris va augmentar i que els microorganismes de fonts hidrotermals profundes van arribar a la superfície

Ara
1 min
El volcà del Hierro vist des de l'aire/EFE

BarcelonaEls efectes sobre la vida submarina de l'erupció volcànica a l'illa de El Hierro, que va començar a l'octubre del 2011, van ser força limitats en el temps. Segons un estudi científic que publica ara la revista 'PLoS ONE', el plàncton va recuperar-se en només tres mesos. A més a més, la comunitat bacteriana va augmentar el seu nivell d'activitat i d'abundància, tot i que en un primer moment es va produir un canvi en la composició de les espècies i va reduir-se la seva biodiversitat.

La principal autora del treball ha sigut la Isabel Ferrara, investigadora del barceloní Institut de Ciències del Mar (ICM), pertanyent al CSIC, que va analitzar la columna d'aigua des de la superfície fins als 2.000 metres de profunditat a la zona on va produir-se l'erupció. Els científics van arribar a detectar espècies típiques de fonts hidrotermals profundes en la superfície de l'oceà i el plàncton, la base de la cadena tròfica marina, es va recuperar en només tres mesos després de la primera erupció.

L'activitat del volcà submarí de El Hierro va permetre fer una sèrie d'anàlisis inèdites en la història, doncs va ser la primera erupció submarina en els últims 500 anys d'història vulcanològica de les Illes Canàries. Els investigadors es van embarcar en diverses ocasiones durant mig any a bord del vaixell oceanogràfic Ramon Margalef i de l'Atlantic Explorer. Hi van participar, a més del CSIC, el Instituto de Oceanografía y Cambio Global (ULPGC), el Centro Ocenaográfico de Canarias (IEO) i la Universitat de la Laguna.

stats