Societat 17/02/2017

Cotxes de gamma alta i reformes a casa: els suborns de constructores de l'AVE a alts càrrecs d'Adif

Els directius detinguts el 2014 van ser obsequiats amb viatges, regals, cotxes de gamma alta, gasolina i reformes en domicilis particulars, segons 'El Periódico'

Ara
1 min
La Guàrdia Civil treu un dels detinguts de l'empresa Corsán / CÈLIA ATSET

BarcelonaLuxosos viatges a l'estranger, regals "especials" per Nadal, cotxes de gamma alta, reformes en domicilis de familiars per valor de gairebé 22.000 euros i pagament de despeses de benzina per import de gairebé 5.000 euros l'any i, fins i tot, de multes de trànsit. Són alguns dels regals que, segons un informe de la Guàrdia Civil a què ha tingut accés 'El Periódico', han rebut directius i tècnics de l'empresa pública Adif (Administrador d'Infraestructures Ferroviàries) per part de quatre constructores adjudicatàries d'obres públiques -sobretot Corsan-Corviam-, entre altres les de l'AVE a Barcelona. També hi col·laboraven dues consultories d'enginyeria. Els agents han analitzat els suports informàtics i els telèfons intervinguts en els registres practicats el maig del 2014, quan es van detenir 9 persones per malversació.

El dictamen està en mans de la jutge de Barcelona Silvia López Mejías, que investiga la presumpta malversació de fons públics i suborn en la construcció de la plataforma de l'AVE del tram Sagrera-Nus de la Trinitat.

El maig del 2014, la Guàrdia Civil va detenir 9 persones relacionades amb les irregularitats de les obres. Segons va explicar aleshores la Fiscalia Anticorrupció, s'investigava si directius de l'empresa contractista Corsan s'haurien concertat amb "qualificats funcionaris" públics d'Adif i tècnics externs "per beneficiar econòmicament aquesta mercantil en perjudici dels fons públics gestionats per l'ens públic Adif". Així, de comú acord, s'haurien "alterat els mesuraments tècnics de les feines de l'obra i falsejat les posteriors certificacions oficials d'obra executada, cosa que haurien camuflat a la certificació final movent xifres entre les diferents partides" per justificar més feines de les realitzades realment.

stats