Successos

Rates, gats i un aire "irrespirable": alliberat un jove semiesclavitzat en una cuina clandestina

La Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional detenen dos homes per un presumpte delicte de tràfic d'éssers humans

4 min
Les condicions higièniques del soterrani, segons fonts policials, eren molt precàries.

BarcelonaEll és un noi pakistanès que va viatjar a Espanya buscant una vida millor. És cuiner titulat i va pensar que a Madrid podria trobar feina en algun restaurant de menjar pakistanès. És jove, no arriba a la trentena d'edat, i no té família aquí. A Madrid no va tenir sort. A través de diversos amics del seu país d'origen va contactar amb una persona que li va prometre aquella oportunitat que feia temps que esperava: una feina de cuiner en un bon restaurant de Barcelona. Res més lluny de la realitat. Va arribar al barri del Raval de la capital catalana i el que havia de ser un bon restaurant era un soterrani insalubre. Li van agafar el telèfon mòbil i el passaport i el van tancar amb clau. "Es van aprofitar de la seva vulnerabilitat", explica Josep Forca, sergent responsable del grup de tràfic i explotació de persones de la unitat d'investigació de la Guàrdia Urbana de Barcelona.

Aquella va ser la seva vida durant 15 dies: una cuina clandestina que no complia cap mena de requisit higiènic. Amb gats corrent pel soterrani i rates passant per damunt dels plats. Amb productes podrits a la nevera, aliments tirats per terra i un ambient irrespirable. No corria l'aire: ni ventiladors ni extractors, i feia una pudor que la policia, tres mesos després d'haver-hi entrat, encara no pot descriure. "T'havies de tapar el nas per obrir la nevera", comenta l'investigador. El jove dormia amb un matalàs a terra a tocar dels fogons. Li van prometre una jornada de 12 hores amb un sou de 33 euros al dia, però en treballava moltes més, fins a 18. S'alimentava del menjar podrit que ell cuinava i de tant en tant s'estirava una estona a descansar. "Es tractava de semiesclavitud", apunta el sergent de la Guàrdia Urbana.

Estava amb dues persones més que seguien la mateixa rutina que ell. No parlaven, tenien por dels seus caps i preferien no comunicar-se. Cuinaven, sobretot samosses, unes empanades típiques del continent índic. Alguna vegada els en deuen haver ofert pel centre de Barcelona. De fet, el jove va poder sortir en ocasions comptades del soterrani, i ho va fer per sortir a repartir empanades. Estava amenaçat: no tenia passaport i els seus caps l'avisaven que si intentava fugir el detindrien per no tenir papers. Un diumenge de desembre, cap a les vuit del vespre, va decidir fer el pas: es va escapar i va començar a córrer, donant tombs, fins que es va tirar a sobre d'un cotxe patrulla de la Guàrdia Urbana que anava a poca velocitat. "Em tenen tancat", va dir.

El soterrani és en uns baixos del Carrer Nou de la Rambla, molt a prop de la comissaria dels Mossos de Ciutat Vella. A fora només hi ha una persiana metàl·lica. Si l'aixeques, segons fonts policials, només veus un local buit amb alguna nevera, però si continues caminant arribes a unes escales que baixen uns quants metres de profunditat fins a la cuina clandestina, un espai gran, d'uns 300 metres quadrats. Cuinaven, sobretot, samosses, però alguns testimonis alerten que fins a aquell portal sovint s'hi desplaçaven riders de Glovo. De fet, la policia va trobar uns prospectes que demostraven que l'oferta gastronòmica era molt més gran. La insalubritat era tal que la policia es va dedicar una bona estona a revisar que no hi hagués cap cadàver.

Fruiteria i queviures

La patrulla que va topar amb el jove desorientat es va posar en contacte amb el grup de tràfic i explotació de persones de la Guàrdia Urbana per coordinar un allotjament per a la víctima a través del Centre d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament (CUESB). Després se li va prendre declaració a la comissaria de la Policia Nacional, que va començar una investigació conjunta amb la Guàrdia Urbana per identificar els responsables del delicte. La mateixa nit van tornar al soterrani, però no hi havia rastre dels altres treballadors. La policia encara els busca.

Aquell soterrani el tenia llogat un empresari, també d'origen pakistanès, que regentava de forma legal una fruiteria just al costat del local i una botiga de queviures. La brutícia del soterrani contrastava amb el seu aspecte: pulcre, ben vestit i molt clenxinat. La policia el va detenir, igual que a la persona que va captar des de Madrid el jove pakistanès. La Guàrdia Urbana i la Policia Nacional el van aconseguir trobar uns dies després.

Repartien menjar a domicili i a altres negocis, que comercialitzaven a través de 'flyers'.
La nevera del soterrani.

Tots dos estan acusats d'un delicte de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació laboral. Ja han passat a disposició judicial i han quedat amb llibertat amb càrrecs (han de passar a firmar pels jutjats de forma periòdica). El sergent Forca apunta en declaracions a l'ARA que havien entrat en altres locals que no reunien les condicions sanitàries, però que "mai" s'havien trobat una cuina clandestina així. "Ho incomplia tot", afirma, i afegeix que "l'aire era irrespirable".

stats