Societat Successos 09/03/2023

Tragèdia a la mina de Súria: moren tres geòlegs sepultats per un despreniment

L'empresa atura l'activitat fins després del funeral dels tres companys, que han quedat atrapats en una galeria a 650 metres de profunditat

4 min
Moment en que la furgoneta de la funeraria ha sortit del recinte de la mina de Súria

Súria / BarcelonaTres geòlegs han mort aquest matí a l'interior de la mina de potassa de Súria (Bages) arran d'un despreniment en una galeria a 650 metres de profunditat, on han quedat atrapats. Les víctimes eren treballadors d'Iberpotash, la filial de l'empresa química israeliana ICL Iberia, i un d'ells estava fent les pràctiques i duia pocs dies a l'empresa. Dos d'ells estudiaven el màster de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa de la UPC, mentre que el tercer era doctorand de la Facultat de Ciències de la Terra de la UB.

Lloc de l'accident

RAMPA DE LA MINA

Llargada: 5.023 m

Desnivell total: 791 m

Fondària màxima: 914 m

Lloc de l’accident

Pou d’extracció de Cabanasses

Entrada de

la rampa

SÚRIA

Runam

200 m

Instal·lació industrial

200 m

RAMPA DE LA MINA

Llargada: 5.023 m

Desnivell total: 791 m

Fondària màxima: 914 m

Lloc de l’accident

Pou d’extracció de Cabanasses

Entrada de

la rampa

SÚRIA

Runam

Instal·lació industrial

200 m

RAMPA DE LA MINA

Llargada: 5.023 m

Desnivell total: 791 m

Fondària màxima: 914 m

Lloc de l’accident

Pou d’extracció de Cabanasses

Entrada de

la rampa

SÚRIA

Runam

Instal·lació industrial

Les tasques de rescat han trigat hores per la complexitat de l'accés a la galeria ensorrada. Les característiques de l'accident "feien témer el pitjor", tal com reconeixia el mateix conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, en una compareixença davant dels mitjans al migdia. La mort dels joves, de 28, 29 i 31 anys, segons l'ACN, s'ha confirmat a la tarda, quan els equips de rescat han pogut finalment localitzar i rescatar els cossos. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha informat que s'obrirà una investigació judicial per esclarir els fets i les causes del despreniment i que els Mossos s'ocupen ja de la investigació amb el suport tècnic de la Subdirecció General de Mines de la Generalitat. “Però avui el més important és estar al costat de les famílies i de tots els miners que veuen com tres companys seus ara ja no hi són”, ha dit el president des de Súria, on ha seguit el rescat i ha confirmat el tràgic balanç.

El conseller delegat d'ICL, Patricio Chacana, ha lamentat l'accident i ha admès que caldrà revisar escrupolosament els protocols: "Evidentment, això requereix una revisió i veure què hem de fer perquè això no torni a passar". L'activitat a la mina ha quedat interrompuda fins que es facin els funerals de les víctimes, que segons l'ACN eren originàries de Sant Joan de Vilatorrada, Vinaròs i Colòmbia.

Un dels vehicles d'emergències desplaçats fins la mina de Súria.
Un grup de treballadors a l'exterior de les instal·lacions on ha tingut lloc l'accident, a Súria.
El dispositiu de rescat desplegat a la mina de Súria.

El conseller Elena ha explicat que s'havia pogut evacuar la resta de treballadors que hi havia a l'interior de la mina en el moment de l'accident i que, per tant, no hi havia hagut cap altra persona afectada. Per comprovar-ho, segons ha pogut saber l'ARA, s'ha fet un recompte de les xapes que serveixen per controlar l'entrada i sortida dels miners. Tots en porten una a sobre quan entren a la mina i en deixen una altra a fora. Quan acaben la feina han d'endur-se les dues peces i, si en queda alguna, és que algú no ha sortit.

L'avís de l'accident a la mina de Cabanasses ha estat cap a les 9 del matí. Una trucada al 112 feta a les 08.50 h per una metgessa que era a la mina ha donat la primera alerta que hi havia persones atrapades per un despreniment. Però per poder accedir a la zona afectada han calgut intensos treballs per assegurar-la i que hi pogués entrar el personal d'emergències. Els encarregats del rescat dels treballadors atrapats han estat el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat i la brigada de salvament de la mateixa mina. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) també ha activat l'equip de psicòlegs per donar suport als treballadors i als familiars de les víctimes.

El punt que s'ha ensorrat, a 650 metres, era en una galeria relativament nova i no la més profunda de la mina, a 900 metres, com s'havia informat inicialment. Carlos Arnaldo, treballador i company dels miners atrapats, ha explicat a l'ACN que no era una zona, a priori, especialment perillosa, però que el risc, en una mina, "sempre hi és". Segons ha dit en declaracions a l'ACN, les galeries són “una miniciutat excavada sota terra”, uns túnels “molt grans, de cinc metres d’alçada i vuit d’amplada”.

L'última inspecció, fa tres setmanes

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha detallat des de Súria que l'última revisió de les instal·lacions per part de la subdirecció general de Mines, que depèn del seu departament, va ser fa tres setmanes i es va tancar sense detectar cap situació que requerís l'obertura d'un expedient. Així, dos inspectors iniciaran ara una investigació per saber què ha pogut passar perquè hi hagués un despreniment. Les conclusions, ha explicat Torrent, es traslladaran al jutjat que correspongui, i s'obrirà també la via administrativa.

Treballadors i Mossos a la mina de Súria.
Un helicòpter dels Bombers al lloc de l'accident.
Compareixença del conseller Joan Ignasi Elena davant dels mitjans de comunicació.

L'Ajuntament de Súria ha decretat dos dies de dol i ha suspès totes les activitats públiques. Per la seva banda, tant la UB com la UPC han convocat per a aquest divendres sengles minuts de silenci, així com el municipi de Sant Joan de Vilatorrada, d'on era veí una de les víctimes. Des del Parlament, representants de tots els grups polítics han fet arribar a la família i amics el condol davant del tràgic accident.

El 6 desembre del 2013 hi va haver un accident a la mateixa mina en el qual van morir dos treballadors del torn de nit, de 37 i 49 anys, que van quedar sepultats al caure el sostre d'una galeria quan feien tasques de reparació i manteniment. Era el primer accident en deu anys per un despreniment a l'interior de la mina de Súria, segons Iberpotash, que va aturar temporalment la seva activitat a les instal·lacions de Súria i Sallent en senyal de dol.

stats