Seguretat

Els Bombers es feminitzen: en un any es multipliquen per nou les dones que entraran al cos

Fins a 95 bomberes començaran aquest abril la formació per ser funcionàries

3 min
La sotsinspectora dels Bombers Mari Muñoz durant la presentació d'aquest dilluns.

BarcelonaMés dones en una promoció que totes les que hi ha ara mateix com a funcionàries. Això és el que passarà als Bombers de la Generalitat en els pròxims mesos, després que aquesta setmana hagi sortit la llista dels 240 futurs efectius que a principis d'abril començaran el curs de formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC). Van fer les oposicions durant l'any passat, les primeres que tenien un 40% de places reservades per a dones, seguint la política de feminització dels cossos d'emergència impulsada per la comissaria d'Interior. Segons ha pogut saber l'ARA, d'aquesta promoció han sortit 95 futures bomberes, més que totes les que hi ha ara mateix al cos, 74.

En l'última promoció, que no tenia reserva de places, van entrar 11 dones, un ritme que ha estat constant en els últims anys. Ara, però, aquesta xifra s'ha multiplicat per 9. Si el 2021 es van presentar 422 dones per ser bomberes i en van entrar 11, aquest any se n'han presentat 642 i n'han entrat 95; un augment de la participació en les proves que des del departament atribueixen a la reserva de places i a les campanyes de sensibilització que s'han fet. En total, una trentena de dones han entrat gràcies a la quota del 40%. De la mateixa manera, una trentena d'homes amb més nota no han entrat als Bombers. La segona nota més alta l'ha tret una dona i n'hi ha una altra entre els deu primers.

Ara mateix, les bomberes representen el 2,8% del total d'efectius i amb aquesta nova promoció arribaran gairebé al 6%. "És inacceptable tenir només un 2'8% de dones al cos de Bombers i, per tant, és evident que calen mesures decidides per revertir-ho", afirma en declaracions a l'ARA el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Precisament, aquest dimecres s'ha conegut que 696 dones s'han presentat a les properes oposicions, amb 300 places disponibles. Elena afirma que aquest augment "és la millor prova que les polítiques de feminització donen resultats": En cinc anys, hem triplicat el número de dones que volen ser bomberes", afegeix el conseller.

I com ho veuen això els sindicats de Bombers? Fonts consultades per l'ARA afirmen que estan a favor de la feminització i que "cada vegada hi hagi més bomberes". Precisen, però, que no estan d'acord amb com "s'està fent políticament". Es mostren més partidaris de reconfigurar les puntuacions de les proves abans que situar una reserva de places fixa. També critiquen que encara queda feina per fer a l'hora d'adaptar aquest augment de dones al cos. Per exemple, afirmen que encara hi ha parcs sense vestidors femenins i també queda feina per fer en el tallatge femení dels uniformes.

Vestidors i roba amb tallatge femení

La mesura del 40% de les places reservades per a dones també va anar acompanyada d'una reforma de les proves físiques (sobretot, es va eliminar la prova de pujar la corda, on Interior va detectar un "biaix de gènere") i també van aprovar diverses partides per construir vestidors femenins –l'any passat hi havia cinquanta parcs que no en tenien– i comprar nova roba amb un tallatge femení. Si bé la tasca encara no s'ha acabat, fonts d'Interior precisen que el 2023 es van invertir 1,4 milions d'euros per adaptar els parcs i es van comprar 6.000 polos amb tallatge femení, amb una inversió de 250.000 euros. Aquest any també hi ha una partida de la conselleria liderada per Joan Ignasi Elena destinada a continuar comprant roba.

Alguns sindicats de Mossos d'Esquadra, però, sí que mantenen una posició més combativa amb la reserva de places que també s'aplica a la policia catalana. Per exemple, USPAC fa dues setmanes va denunciar que vint caporals no podran ascendir a ser sergents per la quota reservada per a dones. "Per poder ser promocionats, els homes han de demostrar molt més que les dones", criticaven. Des del 2020 s'hi han incorporat 500 noves mosses d'esquadra, i ara mateix hi ha 4.220 policies, que representen el 23% del total d'agents.

stats