Interior
Societat 19/12/2022

Reforma de les proves físiques i un 40% de places reservades: les mesures perquè hi hagi més bomberes

Ara les dones només representen el 2,4% dels efectius del cos

3 min
La sotsinspectora dels Bombers Mari Muñoz durant la presentació d'aquest dilluns.

BarcelonaDels 2.492 bombers que estan en plantilla a la Generalitat, només el 2,4% són dones. Això, a la pràctica, vol dir que només hi ha 60 bomberes. El greuge comparatiu es trasllada en el dia a dia: una cinquantena de parcs de bombers no tenen vestidors masculins, o els seus uniformes només tenen tallatge per a homes. Aquest dilluns el departament d'Interior ha presentat el primer paquet de mesures per començar a revertir aquesta situació. L'objectiu del departament és la paritat, però Interior és conscient que encara queda molt camí per recórrer per arribar-hi, ni més ni menys que multiplicar per 20 el nombre de dones que formen part del cos.

Les primeres accions, una vintena segons el conseller, busquen "avançar cap a la igualtat de gènere en aspectes com l’accés al cos, les condicions de treball o les infraestructures dels parcs”. Així, a partir d'ara, totes les convocatòries d'oposicions al cos de Bombers tindran un 40% de places reservades per a dones, tal com passa en els processos de selecció per ser mosso d'esquadra. Però entre els dos cossos hi ha una diferència important: cada cop hi ha més dones que volen ser policies, però són poques les que trien ser bomberes. Per això, Interior ha iniciat una campanya a través dels mitjans de comunicació per sumar dones al cos.

Accés al cos
L’Ester i la Genciana des d'un dels camions del parc de bombers de Maçanet de la Selva

Perquè les dones gaudeixin d'igualtat d'oportunitats quan es presentin a les oposicions, també s'han modificat les proves físiques. Per exemple, deixarà d'existir la prova de la corda. Bàsicament es tracta de pujar sis metres els homes i quatre les dones per una corda. Interior ha detectat "biaix de gènere" en aquesta prova, que impedia que moltes dones entressin al cos. A canvi, s'introdueix una prova d'arrossegament del ninot: arrossegar una figura que pesa 80 quilograms per terra, com si es tractés d'una víctima enmig d'un incendi.

Elena ha anunciat tots aquests canvis des del parc de bombers de Santa Coloma de Gramenet i acompanyat del cap de Bombers, David Borrell, la subinspectora Mari Muñoz i l’assessora en polítiques de seguretat i perspectiva de gènere d'Interior, Alba Alfageme. També hi ha anat el diputat d'ERC i candidat a la ciutat Gabriel Rufián, i ha preferit no anar-hi tot i que estava convidada l'alcaldessa, Núria Parlon.

Interior inicia una campanya per fomentar la presència de bomberes.

També es toca el temari teòric: entra un nou apartat que s'anomena Polítiques públiques en matèria d'igualtat d'oportunitats i no discriminació. En paral·lel, els bombers que estiguin en plantilla també rebran formació obligatòria en perspectiva de gènere i s'establirà com un mèrit tenir alguna titulació en matèria d'igualtat.

Exemple de la prova de la corda dels Bombers
Vestidors i uniformes
L’Ester i la Genciana, dues bomberes del parc de Maçanet de la Selva, es posen els pantalons i la jaqueta com si haguessin de sortir a fer un servei. Es vesteixen amb aquesta equipació de color mostassa quan han de marxar per anar a apagar un incendi o rescatar algú d’un accident

Dels 150 parcs de bombers que hi ha al país –comptant els professionals i els de voluntaris–, una cinquantena només tenen vestidors masculins o no hi ha lavabos per a dones. Per fer-hi front, Interior destinarà 1,5 milions d'euros a reformar les instal·lacions, una partida que depèn directament dels pressupostos del 2023 i la seva aprovació, que per ara està en l'aire. El departament també es gastarà 200.000 euros per comprar polos, jerseis i altres peces de roba que fins ara només tenen tallatge masculí.

Conciliació familiar
La Genciana i l’Ester simulen que preparen “el Lukas”, l’eina que fan servir per obrir un cotxe amb algú atrapat, i que pesa uns 20 quilos

El nou paquet de mesures també busca que les dones puguin compaginar amb més facilitat el fet d'estar embarassades o en període de lactància amb la seva feina com a bomberes. A partir d'ara, s'establirà una jornada de 12 hores per a les dones que estiguin en aquesta situació i es flexibilitzarà la jornada laboral per a les bomberes i els bombers que tinguin fills menors de 12 anys. També s'adaptarà el lloc de treball d'una dona embarassada o en lactància, i les bomberes que tinguin menstruacions molt doloroses o endometriosis podran demanar-se un permís recuperable d'una guàrdia al mes. A més, les dones que vulguin entrar al cos i en el moment de les proves físiques estiguin embarassades o tinguin fills menors de 16 setmanes podran ajornar l'examen fins a la següent convocatòria sense perdre la posició que tenien. Tot plegat anirà acompanyat d'un nou protocol per fer front a situacions d'assetjament sexual.

stats