Temporal

Una jove catalana morta a Madrid i nou ferits per la caiguda d'un arbre a Barcelona: els efectes del temporal 'Ciarán'

Les ratxes de vent han superat els 100 km/h en alguns indrets de Catalunya

5 min
Un arbre ha caigut a l'escola 30 Passos de Barcelona

BarcelonaL'arribada del temporal Ciarán està causant fortes ventades i els primers incidents destacables a Catalunya. L'últim ha estat la tarda d'aquest dijous quan un arbre de grans dimensions ha caigut dins el pati de l'Escola 30 Passos de Barcelona i ha causat nou ferits, cap de gravetat. El tronc d'un pollancre s'ha partit i l'arbre s'ha precipitat dins el recinte escolar just quan els alumnes plegaven, cap a les 16.30 h, segons expliquen membres de l'AFA de l'escola, situada al barri de la Sagrera. El vent que bufava aquesta tarda (que ha arribat a registrar ratxes de fins a 60 km/h a la ciutat) és la principal hipòtesi, segons fonts de Parcs i Jardins, que ara repassen l'estat de la resta d'arbres prop de l'escola.

L'incident ha passat quan el pati de l'escola era força ple, tant d'infants com de pares que els venien a buscar. La caiguda ha ferit un menor i dos adults, que han hagut de ser traslladats a l'hospital, tot i no presentar ferides de gravetat, i també ha ferit lleument sis menors més que han estat atesos al mateix pati. Segons algunes famílies que han presenciat la caiguda, els alumnes haurien patit sobretot contusions i esgarrapades.

Fonts de l'AFA asseguren que fins ara no s'havia detectat que el pollancre estigués en mal estat ni que hi hagués risc de caiguda. Tot i això, després dels fets d'aquesta tarda les famílies del centre demanaran a l'Ajuntament de Barcelona que es faci una inspecció per comprovar quin és l'estat de la resta d'arbres que hi ha al voltant del perímetre escolar. També expliquen que des de l'escola s'està treballant per poder acompanyar demà els alumnes, que han quedat espantats per la caiguda de l'arbre i el fort soroll.

La caiguda d'un arbre a l'Escola 30 Passos de Barcelona

Un segon ensurt, aquesta mateixa tarda, s'ha viscut a l'avinguda Gaudí (a prop de la Sagrada Família) quan s'ha partit un arbre de grans dimensions que ha caigut a sobre de la terrassa d'un bar. En aquell moment, les taules estaven buides, però una persona que caminava per l'avinguda ha resultat ferida. Segons fonts municipals, ha sigut traslladada a un hospital i no té un pronòstic greu. En total, segons fonts del consistori, durant el dia d'avui han caigut (total o parcialment) fins a 20 arbres. Durant aquest dijous es mantindran els parcs tancats fins que es desactivi l’Alerta del Pla d’Actuació.

Mentre passejava amb els pares

A Madrid, les fortes ventades del temporal també han fet caure un arbre al carrer Almagro que ha causat la mort d'una dona de 23 anys i ha deixat ferides lleus tres persones més aquest matí. La jove era d'Esparreguera (Baix Llobregat), però feia uns mesos que vivia a Madrid perquè estava estudiant un màster, segons han apuntat fonts properes al cas a l'ARA. L'arbre li va caure a sobre mentre passejava amb els seus pares, que havien aprofitat el pont de Tots Sants per anar a veure-la. Segons els serveis d'emergències madrilenys, l'arbre ha caigut per les fortes ratxes de vent i, quan hi han arribat, no han pogut fer res per salvar-li la vida.

L'Ajuntament de Madrid ha assegurat que l'arbre –de 15 metres d'alçada i dues tones de pes– no estava malalt i que havia passat correctament dues revisions en l'últim any, la darrera el maig passat. El consistori atribueix la caiguda de l'exemplar al temporal de vent.

L'arbre caigut al carrer Almagro de Madrid que va matar una noia d'Esparreguera en una imatge difosa pels serveis d'Emergències de Madrid

Ratxes de vent de 100 km/h

Fins a les quatre de la tarda a Catalunya els bombers havien rebut més de 100 avisos derivats del temporal, la majoria relacionats amb la caiguda d'arbres. Principalment per arbres i branques que han caigut a la via pública, però, segons el mateix cos de bombers, cap de les situacions ha estat greu. El 112 també ha rebut més de 400 trucades pel fort vent. La meitat han vingut de Barcelona. A Madrid, només durant el matí els bombers han hagut de fer 85 intervencions a causa de les fortes ventades.

Aquesta tarda les fortes ratxes de vent, que a Catalunya han superat els 100 km/h, han fet caure un rètol d'il·luminació nadalenca a Barcelona, a la cruïlla de la Gran Via amb el passeig de Gràcia. En aquest cas la caiguda no ha causat ferits ni ha afectat cap vehicle, però sí que ha obligat a tallar la Gran Via i l'accés al metro. El tall de carrers ha comportat cues de cotxes que arribaven fins al carrer Urgell.

Un rètol d'enllumenat nadalenc ha caigut al centre de Barcelona a causa de les ventades

De fet, a causa del vent l'Ajuntament de Barcelona ha activat el Pla Bàsic d’Emergència municipal per ventades en fase d’alerta i Protecció Civil ha activat en fase d'alerta el pla Ventcat. Les ratxes han superat els 60 km/h en llocs com la Zona Universitària i Nova Icària, tot i que algunes estacions particulars han arribat a registrar ratxes màximes de més de 70 km/h. A Catalunya, les més fortes s'han viscut en indrets de muntanya, però també s'han registrat cops de vent molt forts en llocs on el vent no és tan habitual. En alguns casos són ventades molt poc habituals: a Castellnou de Seana, al Pla d'Urgell, no hi havia un cop de vent tan fort des de l'històric temporal Klaus del gener del 2009.

Aquestes són algunes de les ratxes més destacables fins a les 17.30 h (en km/h):

  • Puig Sesolles (Montseny), 158
  • Portbou, 123
  • Lac Redon, 115
  • Ulldeter, 115
  • Alguaire, 108
  • Castellnou de Seana, 96
  • Els Hostalets de Pierola, 91
  • Anglès, 87
  • Terrassa, 75


El temporal està causant complicacions també al trànsit aeri. A Espanya, 49 vols han estat cancel·lats o desviats, segons Aena. A Amsterdam són centenars els vols afectats pel mal temps i fins i tot la connexió de tren entre París i Amsterdam ha quedat suspesa.

Afectacions a Europa

La profunda pertorbació Ciarán està causant situacions de temps molt complicat a l'oest d'Europa i també a la Península. A França, s'han batut uns quants rècords de ratxes de vent i el servei meteorològic francès afirma que s'han superat fins i tot els precedents d'una pertorbació del 1987 que va ser batejada amb el sobrenom de l'huracà.

La Bretanya i la Normandia són les zones més afectades i on s'han produït les ratxes més fortes. A Lanvéoc el vent ha arribat a 170 km/h, a Landivisiau a 163 i a Brest a 155, tres dades que superen els precedents històrics de cops de vent més forts que dataven o bé del 1987 o de diferents episodis dels anys 90. Al departament d'Aisne, al nord-est de París, un camioner ha mort per la caiguda d'un arbre. Segons fonts del ministeri d'Energia francès, el temporal ha deixat 1,2 milions de llars sense electricitat.

A la ciutat flamenca de Gant, a Bèlgica, el temporal també ha causat dues víctimes mortals per caigudes de branques d'arbres. A Madrid la caiguda d'un arbre al carrer Almagro ha causat la mort d'una dona i ha deixat ferides lleus tres persones més aquest matí. A Galícia les ratxes de vent han arribat als 151 km/h a l'Estaca de Bares.

El servei meteorològic britànic ha anunciat que s'han batut els rècords de pressió atmosfèrica mínima del mes de novembre d'Anglaterra i de Gal·les. A Plymouth s'ha arribat a registrar una pressió de 953 hPa, que supera un rècord que datava del 1916.

Rius desbocats a l'Aragó

Mentre la situació de sequera és cada cop més greu a les conques internes de Catalunya, a la conca de l'Ebre la insistència de les pluges està posant al límit alguns rius. Aquest matí la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha activat un avís hidrològic a causa de la crescuda dels rius Cinca, Aragón i Gállego.

Les pluges de les darreres hores han acumulat fins a 110 l/m² a Bielsa i 103 a Astún, precipitacions que se sumen a una segona part del mes d'octubre que ja havia estat extremadament plujosa. A Catalunya, la Ribagorça, el Pallars i la Vall d'Aran també continuen sumen litres. Des d'ahir a Boí han caigut 57 l/m², a Espot 52 i al Pont de Suert 51. A Espot, en poc més de quinze dies ja s'han acumulat 380 l/m².

stats