Successos

Dos crims en una nit: tiroteig mortal en un bar de Barcelona i apunyalament a Santa Coloma

Els Mossos investiguen la mort a trets al Poble-sec com una venjança per un conflicte de drogues

3 min
El carrer Blai del Poble-sec, on un home de 32 any ha mort tirotejat.

Barcelona / Santa Coloma de GramenetDos crims en una nit: un home ha mort tirotejat aquest diumenge de matinada en un bar de Barcelona i un altre d’una punyalada a Santa Coloma de Gramenet. En el cas de la capital catalana, la víctima de 32 anys, ha estat assassinat d’un tret a l’interior d’un bar del carrer Blai, al barri del Poble-sec. Els fets s'han produït passada la mitjanit i, segons ha pogut confirmar l’ARA, la principal hipòtesi dels Mossos d’Esquadra apunta a una execució per un conflicte de drogues. En el cas de l’home apunyalat a Santa Coloma, el motiu seria una discussió.

Els Mossos busquen l'autor del tiroteig que ha acabat amb la vida d’un home a l’interior d’un bar al barri del Poble-sec. En el moment del crim, a l’interior del local encara hi havia gent, ja que l’horari de tancament era a la 1 de la matinada. Diversos testimonis han explicat a la policia que l’homicida va entrar al bar, va disparar la víctima al cap i va fugir amb una moto. Els primers agents a arribar al lloc dels fets –un bar situat al número 2 del carrer Blai que es defineix com a restaurant de cuina llatina– van ser dos guàrdies urbans de paisà que van veure la fugida en moto. La revisió de càmeres de seguretat que abunden als locals del carrer, ple de bars i terrasses, podria oferir informació valuosa per descobrir qui ha comès aquest crim. 

De moment, els Mossos encara no han identificat el pistoler ni s’ha produït cap detenció. Diverses dotacions de la policia catalana i de la Guàrdia Urbana, així com ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), es van desplaçar fins al carrer Blai passada la mitjanit. Segons les informacions inicials, avançades per la periodista Anna Punsí, s’investiga si darrere d’aquesta mort hi podria haver dos autors. 

Fonts policials sí que assenyalen, però, que els elements encaixen per parlar d’una execució: en aquest tipus d’assassinat, normalment, l’autor arriba al lloc dels fets amb una moto i mentre un col·laborador acostuma a esperar-lo preparat al vehicle, executa a trets l’objectiu i fuig. La investigació policial haurà d’aclarir aquest extrem.

De fet, els Mossos confirmen que investiguen l'homicidi com una execució per un conflicte de drogues. Segons publica La Vanguardia, el crim podria estar relacionat amb el desmantellament d'una xarxa de narcopisos al Raval aquesta setmana, que es va saldar amb 19 detinguts. Els agents van fer onze entrades en narcopisos dijous passat i es van recuperar set habitatges, que es van retornar als seus propietaris.

Segon crim a Santa Coloma

Hores abans, a les 21.20 h, els Mossos van detenir un home de 47 anys per presumptament haver-ne apunyalat un altre al passeig Llorenç Serra de Santa Coloma de Gramenet. L’arrestat i la víctima haurien tingut una discussió i el primer va agredir-la amb una arma blanca. Tot i que els serveis sanitaris van traslladar immediatament l’home ferit a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, aquest va acabar morint per la gravetat de les ferides.

Minuts després d’haver comès el crim, el presumpte autor de l’apunyalament mortal es va presentar a la comissaria de Sant Andreu, que està a un quilòmetre de distància del carrer on van tenir lloc els fets, a l’altra banda del riu Besòs, per confessar el crim. A partir d’aquell moment, va quedar detingut i està previst que en els pròxims dies passi a disposició judicial. 

Augment d'homicidis

L’escalada de violència que viu Catalunya s’ha traduït en un augment dels homicidis. Si l’any passat se’n van registrar 42, aquest any ja n’hi ha hagut una setantena, comptant el tiroteig del Poble-sec i l’apunyalament a Santa Coloma. L’ARA ja avançava al novembre les conclusions d’un informe dels Mossos que alertava d’un augment preocupant dels crims mortals: només entre gener i octubre ja s’havien comès 65 homicidis i assassinats, un 34% més que el 2022.

“El que abans eren cops de puny, ara són ganivetades”, resumia un investigador dels Mossos per radiografiar l’escalada d’intensitat de violència que es constata al document, el qual alertava d’un homicidi cada cinc dies. Mentre que els crims amb arma de foc continuen estant molt relacionats amb bandes i màfies, s’estenen els delictes en què hi ha implicada una arma blanca, com una navalla o un ganivet.

stats